Múlt-kor.hu

Egy bálna széttörte a hajójukat, hónapokon keresztül egymás húsát ették a tengeren sodródó bálnavadászok

Egy bálna széttörte a hajójukat, hónapokon keresztül egymás húsát ették a tengeren sodródó bálnavadászok

2021. január 4. 18:16 Múlt-kor

A kényszer nagy úr

A süllyedő Essex és legénysége nagyjából 2000 tengeri mérföldre (3700 kilométerre) volt Dél-Amerikától. Miután két napot azzal töltöttek, hogy kimentettek mindent, amit tudtak a roncsból, a 20 férfi felkészült arra, hogy a reménytelenül kevés ellátmánnyal és sebtében épített vitorlákkal útnak induljanak. Pollard ládájában két navigációs eszközkészlet és két térképkészlet volt, így ezekből két csónakra – Pollardéra és Chase-ére – jutott.

Megállapították, hogy a legközelebbi szárazföld az 1200 tengeri mérföldre (1900 kilométerre) lévő Marquises-szigetek (ma Francia-Polinéziához tartoznak). Pollard kapitány erre szándékozott indulni, azonban a legénység attól félt, a szigeteket kannibálok lakják, így annak ellenére, hogy oda még a szél is segítette volna őket, Pollard engedett, és Dél-Amerika felé vették az irányt. Ha nem lett volna elég a 2000 tengeri mérföldes légvonalbeli távolság, a keleti passzátszéllel nem mehettek szembe, így 1000 mérföldet (1600 kilométert) kellett dél felé kerülniük, mielőtt keletre fordulhattak volna.

Az élelmet és ivóvizet kezdettől szigorúan beosztották, ám nagy részét eláztatta a tengervíz, így a legénység hamar igen rossz állapotba került. Egy hónappal a bálnatámadás után, a szomjhalál küszöbén partot értek a lakatlan Henderson-szigeten. Itt találtak egy apró édes vizű forrást, és néhány nap alatt felélték a szigeten élő madarakat, tojásokat, rákokat és az ehető növények nagy részét. December 27-én ismét útnak indultak, hárman azonban úgy döntöttek, inkább maradnak a szigeten, és várják a segítséget.

A megmaradt 17 tengerész a három csónakban a Húsvét-szigetre kívánt eljutni. Január 10-én Matthew Joy másodtiszt volt az első, aki meghalt, másnap Chase csónakja elszakadt a többiektől egy hirtelen jött szélben. A következő halott január 18-án Richard Peterson volt, majd február 8-án Isaac Cole – míg előbbiek tisztes tengeri temetésben részesültek, a szenvedő férfiak Cole holttestét már nem dobták a vízbe. Január 21-re mindkét együtt maradt csónak kifogyott az élelemből, és megkezdődött a kannibalizmus, amely a sorozatos halálozásokkal aztán tovább folytatódott.

Január 28-án az eddigre már csak Obed Hendrickset, William Bondot és Joseph Westet szállító csónak eltűnt, és többé nem látták, bár évekkel később a Ducie-szigeten előkerült egy csónak, amelyben három csontváz volt. Február 1-jén Pollardék ismét kifogytak az élelemből, és úgy döntöttek, sorsot húznak – a vesztest megölik és megeszik. A legrövidebbet végül Owen Coffin húzta, Pollard 17 éves unokaöccse, akinek védelmére a kapitány korábban felesküdött. A fiú hallani sem akart arról, hogy cseréljen mással. Újabb sorshúzással eldőlt, hogy barátja, Charles Ramsdell fogja kivégezni. Ramsdell lelőtte Coffint, és megették a fiút. Február 11-én Barzillai Ray is meghalt, Pollard és Ramsdell az út további részében Coffin és Ray csontjain rágódva élt túl.

Február 18-án, 89 nappal az Essex elsüllyedése után Chase csónakja volt az első, amelyre rátaláltak: egy Indian nevű brit bálnavadász hajó mentette ki Chase-t és két társát, Benjamin Lawrence-t és az ifjú Thomas Nickerson hajósinast. Pollard és Ramsdell már majdnem elérték Dél-Amerikát, amikor egy másik nantucketi hajó, a Dauphin rájuk talált február 23-án, 93 nap után. A három férfit, aki a Henderson-szigeten maradt, a Surry nevű kereskedőhajó mentette meg, amely Ausztráliába vitte őket.

Pollard 1822-ben ismét tengerre szállt, azonban hajótörést szenvedett, így ezután balszerencsés kapitánynak számított, és visszavonult. Chase 1821-ben ért vissza Nantucketbe, ahol megírta emlékeit az esetről – ebből merített Herman Melville is Moby Dick című regényéhez. Chase további 19 évig járta a tengereket. A hajósinas Nickerson később maga is megírta emlékeit az esetről, és egy kereskedőhajó kapitánya lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy bálna széttörte a hajójukat, hónapokon keresztül egymás húsát ették a tengeren sodródó bálnavadászok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra