Múlt-kor.hu

Hömpölygő tömeg előtt nyitotta meg kapuit a fogyasztás modern szentélye, a Corvin Áruház

Hömpölygő tömeg előtt nyitotta meg kapuit a fogyasztás modern szentélye, a Corvin Áruház

2022. március 23. 09:50 Múlt-kor

Szocialista romantika, a csillogó „lux-flex”

Az aranykor tulajdonképpen 1944-ig, Budapest ostromáig tartott. Az áruház a harcok során statikailag szilárd maradt, de kiégett, árukészletét pedig széthordták.

1948-ban, a kommunizmus előretörésének köszönhetően, elkobozandó német tulajdon címén a Szovjet Javakat Kezelő Hivatal birtokába került.

A magyar állam csak 1952-ben kapta meg az áruházat, amelyet az 1956-os forradalom idején megint szétlőttek. A jelentősen megrongálódott épület felújítása a hatvanas évek közepére elkerülhetetlenné vált.

Egy igazán komoly rekonstrukció azonban a Corvin Áruház bezárásával járt volna, ehhez viszont a városvezetés nem járult hozzá, mert a főváros szegényes üzlethálózata nem bírta volna el, ha az egyik zászlóshajót kivonják a forgalomból. Maradt tehát a részleges, néhol pocsék építőanyagokra alapozott felújítás.

Az 1966-os, 35 millió forintból végrehajtott rekonstrukció évtizedekig látható jele az áruház homlokzatának alumíniumborítása („lux-flex”) volt.

A „lux-flexnek” köszönhetően szőnyeg alá söpörhették a költséges homlokzatfelújítást. A modern külsővel beköszöntött a Centrum Corvin Áruházra átkeresztelt nagyáruház második aranykora, amely 1976-ig, a XI. kerületi Skála Budapest Nagyáruház megnyitásáig tartott.

A Centrum Corvin Áruház túlélte a rendszerváltást, a Centrum Áruházak és a Skála egyesült. A tulajdonosi kör így próbált meg versenyezni a Budapesten egyre szaporodó korszerű plázákkal.

Bár az áruház 2006-ban jelentősen megújult, földszintjén egy modern hipermarket is helyet kapott, az új plázákkal nem tudott már versenyre kelni.

A Corvin Áruház szépen lassan lemaradt, vegetálni kezdett; alumíniumburkolata 2018-ban tűnt el, helyére – az állványzatot eltakarandó – az eredeti homlokzatot mintázó borítás került.

Az épület reneszánszára van némi esély, hiszen a jelenlegi tulajdonos, a Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft. tervezi az épület eredeti formájának a visszaállítását – az új burkolatot nemrég szintén eltávolították, az áruházat már csak az állványzat veszi körül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hömpölygő tömeg előtt nyitotta meg kapuit a fogyasztás modern szentélye, a Corvin Áruház

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra