Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hogyan került 1935-ben egy ausztrál akváriumi cápa gyomrába egy emberi kar?

2020. május 3. 09:38 Múlt-kor

1935. április 25-én az ausztráliai Sydneyben található Coogee Aquarium Baths nevű akváriumban fogvatartott tigriscápa a látogatók szeme láttára előbb a rosszullét jeleit mutatta, majd kihányt egy emberi kart, nem kis pánikot keltve a közönségben. Elsőre úgy tűnt, a nemrégiben befogott állat embert ölhetett, azonban a valóság ennél jóval összetettebbnek bizonyult – az ügy részletei máig megoldatlanok.

Groteszk meglepetés

Ha a szokványos krimitörténetekkel hasonlítja össze az ember a „cápa-kar ügy” néven elhíresült esetet, akkor a 3,5 méteres állat szerepe nem a gyilkosénak felel meg – sokkal inkább a holttestre bukkanó vétlen járókelőének.

Az összehasonlítás voltaképpen nem is alaptalan: a kihányt kar Ausztrália történelmének egyik leghírhedtebb, fordulatokkal teli bűnügyét indította el.

A gyötört gyomrú állatot április közepén fogta ki egy helyi halász, Bert Hobson, miután a férfi horgára akadt kisebb cápáért folytatott küzdelemben belegabalyodott Hobson damiljába.

A halász és fia a partra vonszolták az állatot, és a Hobson testvére által működtetett akváriumba szállították, ahol nagysikerű látványosságnak bizonyult.

Néhány napig úgy tűnt, a tigriscápa rendben hozzászokott új környezetéhez, azonban nem sokkal később igen különösen kezdett viselkedni. Többször nagy erővel nekiment az akvárium falának, majd lassú, lusta körökben úszkált annak alján.

Végül hányni kezdett. A Sydney Morning Herald című napilap helyszínen tartózkodó újságírója szerint „borzalmas szagú, bőséges barna hab” távozott a ragadozó hal száján, ebből pedig „egy madár, egy patkány, egy adag iszap és egy emberi kar, amely köré egy darab kötél volt tekerve” is a felszínre úszott.

A jelenlévők értesítették a rendőrséget, a kart (valójában egy alkarról és kézről volt szó) pedig a halottkém mellett egy cápaszakértő is megvizsgálta.

Az elsőre egyértelműnek tűnő esetbe itt került az első csavar: megállapították, hogy a végtagot egészen biztosan nem az állat harapta le – azt pengével, egyetlen tiszta vágással távolították el a könyéknél. Arra is fény derült, hogy eredetileg a Hobson horgára ráharapó kisebbik cápa nyelte le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hogyan került 1935-ben egy ausztrál akváriumi cápa gyomrába egy emberi kar?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra