Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitleré lehetett a kanadai könyvtár által megszerzett, zsidókról szóló könyv

2019. január 28. 10:24 MTI

Különleges, egykor Adolf Hitler tulajdonában lévő könyvet szerzett meg a Kanadai Nemzeti könyvtár. A könyvet olvasva elképzelhető, hogy mi történt volna Hitler győzelme esetén.

A ritka kötet Heinz Kloss ismert német nyelvész Az Egyesült Államok és Kanada zsidóságának statisztikája, sajtója és szervezetei című 137 oldalas könyve - közölte a Kanadai Könyvtár és Archívum. Kloss kapcsolatban állt észak-amerikai náci szimpatizánsokkal, könyvében az Egyesült Államok és Kanada néhány városának népességszerkezetedét és az ottani zsidó közösségek legfontosabb szervezeteit és médiumait mutatja be.

A könyvet olvasva "elképzelhető, mi történt volna Kanadával, ha a szövetségesek nem nyerték volna meg a második világháborút. Megmutatja, hogy a holokauszt nem kizárólag európai jelenség volt, hanem inkább egy olyan hadművelet, mely megszakadt, mielőtt elérte volna Észak-Amerikát" - áll a könyvtár közleményében.

Sohasem katalogizálták Hitler könyvtárát

Guy Berthiaume, a könyvtár vezetője szerint "fontos, hogy a világ megemlékezésekkel foglalkozó intézetei, mint amilyen a Library and Archives Canada is, megszerezzen, megőrizzen és elérhetővé tegyen akár olyan dokumentumokat is, amelyek vitatottak és támadhatóak". A Kloss-kötetben lévő könyvjelző egy birodalmi sasból és egy horogkeresztből áll, rajta az "Ex Libris Adolf Hitler" felirat áll. Ezzel a könyvtár véleménye szerint bizonyított, hogy a kötet Hitler személyes gyűjteményének része volt.

Hitler könyvtárát, amely becslések szerint 6-16 ezer kötetet tartalmazott, sohasem katalogizálták. A kanadai könyvtár Kloss könyvét a zsidóságról szóló könyvekkel együtt egy neves kereskedőtől vette meg. A könyvek egy holokauszttúlélő gyűjteményéből származtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitleré lehetett a kanadai könyvtár által megszerzett, zsidókról szóló könyv

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra