Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitler legközelebbi bizalmasából ellenségévé vált „Dr. Sedgwick”

2021. február 17. 15:08 Múlt-kor

Lépésről lépésre

Az évtized végére Hanfstaengl finanszírozta a párt hivatalos lapja, a Völkischer Beobachter kiadását és jelentős összeggel támogatta az újjáalakult Német Nemzetiszocialista Munkáspárt választási kampányát is. 1931-ben kinevezték az NSDAP külföldi sajtóért felelős irodájának élére.

Nem vesztegette az idejét: fél Európát beutazta, valamint ellátogatott az Egyesült Államokba, hogy a náci rendszerről kellemesebb képet mutasson. A források szerint még hazafias dalokat is írt − főként a sporthimnuszok ütemére, amelyeknek világába még harvardi tartózkodása alatt tanult bele. Neki tulajdonítják például a „Sieg Heil!” (Győzelem, üdv!) köszöntési formula létrejöttét is.

Hitler kancellárrá történő kinevezése után, 1933 tavaszán Hanfstaengl örömmel látta, hogy a náci vezető bizalmasai közül két fő vetélytársa, a párt alapítója, valamint ideológusa, Alfred Rosenberg és Kurt Lüdecke is kiszorult.

Ekkor lépett elő új, belső ellenfelévé Joseph Goebbels, a náci propagandagépezet vezetője, aki nem sokkal később megfenyegette Hanfstaenglt: „Rosenberg elleni kritikájával túl messzire ment, ha nem változtat a viselkedésén, meg kell válnom magától” – írta Goebbels.

Mindezek mellett 1934 áprilisában Hitler levelet kapott a New Yorkba menekült Lüdeckétől, amelyben Hanfstaenglt megvádolta, hogy „oly kimondhatatlan és elítélendő módon intrikált Rosenberg és ellenem, ami azt gondolom, már túl sok.” A gyanakvó természetű Hitler ezért úgy döntött, egy időre az Egyesült Államokba küldi a bajort.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitler legközelebbi bizalmasából ellenségévé vált „Dr. Sedgwick”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra