Múlt-kor.hu

Hitler és a Messiás-komplexus

Hitler és a Messiás-komplexus

2017. március 23. 17:33

Hitler tizenhét évesen kiábrándult a katolikus neveltetésből és először érezte úgy, hogy valami fensőbb erő vezérli őt. Nemrégiben feltárt, szigorúan titkosított lélektani profilja ingatag elméjébe enged bepillantást.

Óriási hatással volt rá Wagner „Rienzi” című darabja. Hitlert teljesen magával ragadta az előadás. Látta, hogy az opera egy olyan hőst jelenít meg, akit a nép lelkesen üdvözöl. Úgy érezte, ez az ő végzete is.

Egy nemrég előkerült brit hírszerzői jelentés, mely Hitler 1942. áprilisi beszédének elemzése alapján készült, mély betekintést nyújt elméjébe. A szigorúan titkosított lélektani profil egyre erősödő paranoiáról, ingatag elmeállapotról árulkodik, és felveti, nem vált-e Hitler vallási téveszmék szövedékének rabjává. Ma már tudjuk, „Messiás-komplexusa” volt. Az égi hatalom által kiválasztott személynek hitte magát, bizarr hiedelmei meggyőzték arról, hogy ő a modern kor istene.

Hogyan lett a sokak által csupán egy nagyszájú bolondnak tartott bécsi bevándorló egy egész nemzet prófétája? Milyen eszközöket vetett be annak érdekében, hogy hatalmas tömegek vegyenek részt pusztító küldetésében? A Titkos náci akták ezekre a kérdésekre is keresi a választ szombaton és vasárnap 22 órakor a Spektrumon.

Hitler és a Messiás-komplexus

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra