Múlt-kor.hu

Himmler megátalkodott náci lánya a hatvanas években az NSZK hírszerzésének dolgozott

Himmler megátalkodott náci lánya a hatvanas években az NSZK hírszerzésének dolgozott

2018. július 2. 12:02 MTI

Heinrich Himmler náci SS-vezér lánya a háború után egy ideig a nyugatnémet hírszerzésnek (BND) dolgozott titkárnőként – jelentette pénteken a Bild című német tömeglap Bodo Hechelhammer történészre hivatkozva.

A történész a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a Reichsführer lánya, Gudrun Burwitz 1961-től 1963-ig dolgozott a BND-nél, távozása pedig egybeesett azzal, amikor a Német Szövetségi Köztársaság változtatásokat hajtott végre az állami szférában, elismerendő azoknak az állami alkalmazottaknak a sérelmeit, akiket a nácik zaklattak.

A Bild azt írja, hogy az idén májusban 88 évesen elhunyt Burwitz egészen idős koráig aktívan részt vett szélsőjobbodali szervezetek tevékenységében, náci meneteken is felvonult, és soha nem határolódott el az apja által elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnöktől.

Az SS, azaz Schutzstaffel („védőosztag”) eleinte a náci párt biztonsági szervezete volt, ám a második világháború végére a Német Birodalom legnagyobb hatalmú katonai szervezetévé vált. Heinrich Himmler 1929-től egészen 1945-ig állt az SS élén, Adolf Hitler legbelsőbb köréhez tartozott, s kiemelt felelősség terheli a nácik által elkövetett népirtásért. Himmler a háború végén Hitler háta mögött béketárgyalásokat akart kezdeményezni a szövetségesekkel, ami miatt a Führer minden posztjáról leváltotta, és elrendelte, hogy tartóztassák le. Himmler menekülni próbált, de brit fogságba esett, és 1945. május 23-án cianidkapszulával megölte magát. Jelöletlen sírba temették, melynek helye ismeretlen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Himmler megátalkodott náci lánya a hatvanas években az NSZK hírszerzésének dolgozott

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra