Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hiába hárította a felelősséget, Adolf Eichmannt is utolérte az áldozatok bosszúja

Hiába hárította a felelősséget, Adolf Eichmannt is utolérte az áldozatok bosszúja

2022. május 11. 14:50 Múlt-kor

<

A halál szervezője

Rövid prágai kitérő után az év októberében Eichmannt Berlinbe helyezték, ahol a Zsidó Kivándorlás Birodalmi Központjának vezetését bízták rá – a nevével ellentétben azonban e szerv ekkor már a deportálásokat szervezte.

Közvetlen felettese maga Reinhard Heydrich, az SD, a rendőrség és a Gestapo összevonásából létrehozott biztonsági szerv, az RSHA vezetője lett.

Eichmann volt a híres „Madagaszkár-terv” egyik legfőbb szószólója egészen 1942-ig, amikor az ötletet végleg elvetette a náci vezetés, miután nem sikerült az Atlanti-óceán feletti brit hegemóniát megtörni.

Erősen kérdéses, hogy e terv keretében valóban életképes „kolóniát” szándékoztak-e létrehozni a nácik a távoli szigeten – az Európában létrehozott gettók és táborok viszonyait tekintve ez aligha hihető.

Heydrich utasítására Eichmann volt az, aki a hírhedt wannsee-i konferenciára összeállította az európai országokban élő zsidó lakosok számát részletező dokumentumokat, és maga is részt vett a „végső megoldást”, a szervezett megsemmisítést előirányzó konferencián.

A konferenciát követően az ő felügyelete alatt indult meg a megszállt területekről a zsidó lakosság deportálása a Lengyelországban létrehozott haláltáborokba.

Heydrich 1942. júniusi halálát követően Eichmann a Harmadik Birodalom második emberétől, Heinrich Himmlertől kapta parancsait. Az ő irodájának feladatává vált nem csupán a zsidó lakosság összeírása és összegyűjtésének megszervezése, de elkobzott javaik összeírása és hasznosítása is.

Eichmann 1944. március 19-én, a német megszálló erőkkel együtt érkezett Magyarországra, ahol más európai országoktól eltérő módon helyben szervezte meg a zsidóság deportálását.

Április közepétől a vonatok nemzetközi nyomás hatására történt júliusi leállításáig mintegy 437 000 embert szállítottak el, jórészt az auschwitzi megsemmisítő táborba.

Eichmann a deportálások leállítását követően igyekezett másként megoldani a „zsidókérdést”, és a nyilasuralom idején Bécs felé elindított halálmeneteket is ő szervezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hiába hárította a felelősséget, Adolf Eichmannt is utolérte az áldozatok bosszúja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra