Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét rettenthetetlen kalandornő, aki beírta a nevét a történelembe

2017. július 21. 18:32

Bár méltatlanul ritkán hallunk róluk, asszonyok sora vett részt az emberiség grandiózus vállalkozásaiban. Ott voltak a függetlenségükért harcoló dél-amerikai államok seregeiben, az űrrepülés hajnalán és az első nagy régészeti felfedezéseknél is. Sőt, előfordult, hogy egy királyné maga vezette keresztes seregét a Szentföld megsegítésére. Következzen hét rettenthetetlen kalandornő, aki beírta magát a történelembe!

<

A sivatag királynője

Lady Hester Stanhope ifjabb William Pitt brit miniszterelnök unokahúga és házvezetőnője volt. 1810-ben azonban maga mögött hagyta a ködös Brit-szigeteket és bejárta a Földközi-tenger szigeteit és a Közel-Keletet. A Máltán, Görögországban, Egyiptomban és Palesztinában töltött idő alatt teljesen beleszeretett a régió fantasztikus történelmébe és hamarosan új szenvedélyt talált magának: a régészetet.

Stanhope – aki kalandjai során túlélt egy hajótörést is – egy libanono szerzetesektől kapott térkép alapján felfedezte Askelón romvárosát. Rövidesen megszerezte az Oszmán kormány jóváhagyását is és 1815-ben kiterjedt ásatásokba kezdett a páratlan lelőhelyen.

A korabeli szokásoktól eltérően nem kincsvadászként viselkedett, hanem módszeresen tárta fel Askelón romjait, gondosan felmérve a környék földrajzi viszonyait és minden lényeges információt begyűjtve a környéken élő emberektől, így lényegében az első modern értelemben vett régészeti ásatást hajtotta végre Palesztinában.

A „Sivatag királynőjeként” is emlegetett Stanhope utazásait követően Libanonban telepedett le és sokáig aktív kapcsolatban volt a környékbeli sejkekkel és emírekkel. Végül azonban elvesztette szinte minden vagyonát, így idős korában már szenilisen és nagy ínség közepette halt meg 1839-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét rettenthetetlen kalandornő, aki beírta a nevét a történelembe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra