Múlt-kor.hu

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

2019. április 5. 13:05 Múlt-kor

Sok tündérmesében előfordul, hogy a hercegnők éveket töltenek tornyokba zárva, várva, hogy egy lovag megmentse őket – nem többek, mint dekoratív sakkfigurák, akikkel édesapjuk rendelkezik. Néhány történelmi hercegnő számára azonban egész másként alakult az élet. I. Eduárd angol király (uralkodott 1272-1307) öt felnőttkort megélt lánya a megszokotthoz képest rendkívüli jogokkal rendelkezett élete során.

A hercegnő, mint várkapitány

1293-ban Eleonóra hercegnő feleségül ment III. Henrikhez, a ma Észak-Franciaországban található Bar grófjához. Négy évvel később Henrik Lille közelében harcolt, amikor ellenséges francia csapatok elfogták, és Párizsba vitték. Bebörtönzött férje helyére lépve Eleonóra feladata volt, hogy biztosítsa a grófság biztonságát. Ahogy a 14. századi olasz–francia írónő, Christine de Pisan is írta, egy hercegnőnek „tudnia kell fegyvert használni (…) hogy parancsolhasson embereinek, ha úgy kívánja a szükség.”

Eleonóra összehívta férje maradék csapatait, hogy védjék otthonát, Bar várát, és írt édesapjának és más szövetségeseknek, hogy gyűjtsenek össze pénzt Henrik kiváltására. Tevékenységével sikeresen védte meg gyermekei örökségét.

30 évvel korábban egy másik Eleonóra nevű angol hercegnő, Földnélküli János király legkisebb lánya védte egyedül Dover várát saját fivére, III. Henrik király csapatai ellen több hónapig, miközben férje, Simon de Montfort lázadást vezetett az uralkodóval szemben. A döntő eveshami csatát követően, ahol férje és legidősebb fia is elesett, Eleonóra tovább harcolt, még ostromgépet is hozatott a vár védelmére, és kihasználta Dover tengerparti elhelyezkedését, hogy gyermekeit Franciaországba menekítse, a szükségleteiket fedező pénzzel együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra