Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét meglepő tény a római nőkről

2019. december 16. 19:17 Múlt-kor

Az ókori „first lady” -knek gyakran jutott szerep a politika hátterében

A római nők nem vállalhattak közhivatalt, azonban nagy mértékben befolyásolhatták a választások eredményeit. Pompejiben például számos utcai falfirka tanúsítja, hogy nők is buzdították a közvéleményt egyik vagy másik jelölt támogatására.

A politikusok feleségei pedig napjaink állam-, illetve kormányfőinek feleségeihez hasonlóan segítették férjük imázsépítését, a jó családapa képét festve férjükről a nyilvánosság előtt.

A legtöbb császárkori uralkodó feleségük, nővéreik és húgaik, valamint lányaik segítségével meglehetősen idealizált képet igyekezett közvetíteni magáról a birodalom lakossága felé.

A pénzérmék és az uralkodói családról készült szobrok és domborművek rendszerint harmonikus, gyengéd belső viszonyokkal igyekezték ábrázolni annak tagjait, bármi is volt a valóság.

Amikor Augustus Róma első császárja lett, azzal igyekezett fenntartani magáról a szerény átlagember képét, hogy azt terjesztette, a drága kelmék helyett a nőrokonai által készített egyszerű gyapjúruhákat kedveli.

Mivel a gyapjúfonás az erényes római asszony ideálisnak tartott elfoglaltságai közé tartozott, a császári családot ezzel a helyes erkölcsök letéteményeseiként is ábrázolta.

Azonban ahogy napjainkban is, úgy a rómaiaknál is könnyen válhattak politikai teherré a politikusok és uralkodók feleségei és nőrokonai.

Miután Kr. e. 18-ban szigorú törvényeket hozott a házasságtörés ellen, Augustus kénytelen volt ugyanezen váddal száműzni – édesanyjával együtt – lányát, Juliát is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét meglepő tény a római nőkről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra