Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét különös tény az Egyesült Államok elnökeiről

2018. július 24. 08:15 Múlt-kor

Kennedy gyógyszereken és fájdalomcsillapítókon élt

Ugyan John F. Kennedyre a legtöbben az Egyesült Államok egyik legkarizmatikusabb és legsármosabb elnökeként emlékeznek, hivatali ideje alatt valójában betegségek egész sorát rejtegette a nyilvánosság elől – és a rengeteg gyógyszert, amelyet a kezelésükre szedett. Kennedy titkait a Bostoni Egyetem professzora, Robert Dallek fedte fel könyvében, amely az „Egy befejezetlen élet: John F. Kennedy, 1917-1963” címet viseli. Dallek leírása szerint Kennedy többek között vastagbélgyulladásban, prosztatagyulladásban, Addison-kórban és gerince alsó háti szakaszán csontritkulásban szenvedett.

„Alig volt olyan napja, ami ne szörnyű szenvedéssel telt volna” – mondta el Dallek az amerikai ABC televízió Good Morning America című műsorában. Az elnök a kodeintől a Ritalinon át egy pajzsmirigyhormonig rengeteg különféle gyógyszert szedett. „A fájdalom kezelésére Kennedy gyakran 12-féle gyógykészítményt szedett egyszerre, stresszes időszakokban még többet” – hangzott el a műsorban.

Mind a Disznó-öböl válság, mind a kubai rakétaválság alatt végig fájdalomcsillapítókon élt a betegségeire való gyógyszerek mellett, ráadásul egy ponton még szorongás elleni gyógyszert is szedett, hogy a többi készítmény mellékhatásait ellensúlyozza. Meglepő módon, mondja Dallek, Kennedy óriási házipatikája ellenére gyakorlatilag teljes titokban tudta tartani betegségeit a nyilvánosság előtt. Leginkább attól félt, hogy politikailag árthatna neki, ha kiderülne az igazság az egészségéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét különös tény az Egyesült Államok elnökeiről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra