Múlt-kor.hu

Az ágyú szája előtt vagy az elefánt talpa alatt – hét kegyetlen kivégzés a múltból

Az ágyú szája előtt vagy az elefánt talpa alatt – hét kegyetlen kivégzés a múltból

2020. március 31. 10:50 Kulcsár Ádám

Élve kettéfűrészelés

Az egyik legbrutálisabb kivégzési forma során a szerencsétlen elítéltet fűrésszel vágták két darabba. Caligula római császár deréktájon választatta ketté a foglyokat, a marokkói szokás szerint pedig hosszában haladt át rajtuk a fűrész. Vagy a koponyánál kezdték, vagy az ágyéktól haladtak a fej felé. Ez utóbbi során fejjel lefelé rögzítették az elítéltet, ami még borzalmasabb haláltusát eredményezett – így ugyanis a kibírhatatlan fájdalom és a vérveszteség ellenére sem ájult el, hiszen az agya bőven kapott vért. Egyetlen feljegyzett alkalomról tudunk, amikor ezt alkalmazták, mégpedig a Perzsiában térítő Szent Simon esetében.

A kettéfűrészelés első említése a perzsáktól való, ők azonban – az előző példától eltekintve – főként az uralkodóikat tették el ily módon láb alól. Az eljárás a legrégebbi római törvénykönyvben, a tizenkét táblás törvényekben is szerepelt, ám a használatára már akkor sem emlékezett senki. Caligula, az őrült császár később felelevenítette az ősi módszert. A főként családtagjain alkalmazott kivégzéseket állítólag étkezés közben szerette végignézni.

Az embertelen eljárás az újkorban sem tűnt el végleg. Spanyolországban a XVI. századi muszlim felkelés alkalmával fűrészeltek ketté mórokat, míg a Napóleon orosz földön harcoló hadseregétől leszakadó franciákkal a kozákok végeztek így.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az ágyú szája előtt vagy az elefánt talpa alatt – hét kegyetlen kivégzés a múltból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra