Múlt-kor.hu

Hét híres szerető, aki megrázta a világot

Hét híres szerető, aki megrázta a világot

2018. október 4. 18:53 Múlt-kor

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő – és néha egy szerető. A történelem legbefolyásosabb női ágyasai rendszerint – bár kivételek is akadtak – inkább erős személyiségükkel, mintsem lenyűgöző szépségükkel csavarták ujjaik köré a politikusokat, királyokat és hadvezéreket. A „tevékenységükért” cserébe kívánt ellenszolgáltatás pedig sokféle lehetett: pénz, hírnév, politikai előny, hazafias célok, sőt, néha még szerelem is.

Boleyn Anna

Thomas Boleyn, Rochefort grófja és a norfolki hercegnő leánya, Anna (1507-1536) I. Ferenc francia király udvarában nevelkedett, majd 18 évesen VIII. Henrik angol király első feleségének, Aragóniai Katalinnak az udvarhölgye lett.

Franciaországi tartózkodása alatt tökéletesen elsajátította francia a nyelvet, szorgalmasan tanulmányozta az ország kultúráját és az udvari etikettet, így igazi esemény lett, amikor 15 évesen nővérével együtt bemutatták az angol udvarban. Hamar a férfiak kedvencévé vált, több futó kalandba is belekeveredett, és nemsokára az angol király szeme is megakadt rajta.

VIII. Henrik akkoriban már hosszabb ideje próbálta VII. Kelemen pápát rávenni, hogy semmisítse meg Aragóniai Katalinnal kötött házasságát, mivel felesége képtelen volt életképes fiú utódot világra hozni. A pápa azonban vonakodott a házasság felbontásától, mire Henrik úgy döntött, saját kezébe veszi a dolgot: 1533. január 25-én titokban feleségül vette a már terhes Boleyn Annát.

Az esemény több szempontból is történelmi mérföldkőnek számított: a házasság megkötése, illetve Henrik első házasságának megsemmisítése körüli bonyodalmak vezettek az anglikán egyház megalapításához és a nász gyümölcse lett a későbbi I. Erzsébet, a „szűz” királynő, akinek uralkodása alatt Anglia nagyhatalommá vált.

A női szépség iránt fogékony Henrik azonban hamar ráunt az állandóságra és újabb viszonyokba bonyolódott, emiatt egyre gyakoribbak lettek a házastársi veszekedések. Annát már csak egy fiúgyermek menthette volna meg, de 1534-ben elvetélt, 1536 januárjában pedig egy halva született fiút hozott világra; sorsa ezzel megpecsételődött. VIII. Henrik még ugyanabban az évben házasságtörés, vérfertőzés és felségárulás vádjával bíróság elé állíttatta, és nem sokkal később lefejezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híres szerető, aki megrázta a világot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra