Múlt-kor.hu

Hét híres dadogó

Hét híres dadogó

2020. március 19. 15:18 Múlt-kor

Charles Darwin

A hivatalos egyházi teremtéstörténetet megkérdőjelező és az evolúcióelmélet alapjait lefektető nagyszabású mű, a Fajok eredete szerzőjének, Charles Darwinnak (1809-1882) már nagyapja, a III. György király magánorvosának felkért tudós, Erasmus Darwin is dadogott.

Bár az unoka beszédhibájáról keveset tudunk, annyi bizonyos, hogy a természettudós pályáját nem befolyásolta dadogása, amely csak enyhe formában jelentkezett. Ily módon Darwinnak nem okozott különösebb nehézséget, hogy a problémáját elfedje beszélgetőpartnerei vagy hallgatósága előtt. A teljes tünetmentességet azonban – a legtöbb dadogóhoz hasonlóan – nem tudta elérni. Ha beszélgetés közben izgatott volt, a mondatok első szavát gyakran enyhe dadogással ejtette ki, és különösen a „w”-vel kezdődő szavaknál akadtak problémái.

Darwin az enyhe dadogáson kívül számos egészségügyi problémával küzdött, amelyek az 1830-as évektől kezdve egész életén át végigkísérték. Gyomor- és szívpanaszai, valamint gyakran jelentkező remegése okát egyetlen orvos sem tudta megállapítani. Tény azonban, hogy a különös tünetek általában nyilvános szereplései, valamint hivatalos találkozók alkalmával, vagyis stresszhelyzetekben jelentkeztek, így nem kizárt, hogy beszédhibájával is összefüggtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híres dadogó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra