Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét híres dadogó

2020. március 19. 15:18 Múlt-kor

Claudius

A római császárkor uralkodói – néhány ritka kivételtől eltekintve – mindannyian szenvedtek valamilyen lelki, vagy testi betegségtől. Nem lóg ki a sorból Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus (Kr. e. 10- Kr. u. 54), vagyis az 51 éves korától uralkodó Claudius császár sem, akivel fogyatékosság tekintetében különösen bőkezűen bántak az istenek.

Amellett, hogy gyenge térdei miatt bicegett, izgatott pillanatiban gyakran folyt a nyála és az orrváladéka, ami az újabb kutatások szerint szélütés következménye volt. És ha mindez nem lett volna elég, Claudius még dadogott is. Anyja nemes egyszerűséggel szörnynek nevezte a kisfiút, felnőttkori ismerősei pedig legjobb esetben is „szegény Claudius bácsinak” szólították, de gyakran előfordult, hogy „Cla-Cla-Claudius” vagy „Claudius, a dadogó” névvel illették.

Életét már gyerekkorában megkeserítette erőteljes dadogása, amely a későbbiekben is megmaradt, de szónoklással foglalkozó szakemberek segítségével jelentős mértékben sikerült csökkenteni az elakadások számát. Ez különösen a nyilvános beszédek alkalmával jelentett könnyebbséget, amelyekbe az idősödő Claudius az évek során egyre jobban belejött.

A váratlan beszédhelyzetek és a magánbeszélgetések alatt azonban még császárként is jelentkezett a beszédprobléma, bár a korábbinál már jóval enyhébb formában. Ennek ellenére ellenfelei megtévesztése érdekében sokszor rájátszott betegségeire, ily módon elkerülve a hatalomra törők egyik leggyakoribb végzetét, az erőszakos halált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híres dadogó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra