Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hét halálos divattrend a történelemben

Hét halálos divattrend a történelemben

2022. április 23. 12:50 Kulcsár Ádám

Sápadt bőr – lassú halál

Habár a nyugati kultúrában ma a napbarnított vagy a mesterségesen szoláriumban bebarnított bőrt tekintik vonzónak, a korábbi századokban a hófehér arcbőr volt a sláger. Mindez a felsőbb társadalmi rétegek kiváltsága volt, ugyanis például, aki a földeken, a tűző napon dolgozott, ritkán őrizhette meg a „szépségét”.

Az ókortól kezdődően körülbelül az 1920-as évekig a halvány, sápadt bőr elérése érdekében a nők különböző praktikákhoz folyamodtak, amelyek nemegyszer végzetesnek bizonyultak.

A testfelületre kent, ecettel kevert, ólomércet, időnként arzént is tartalmazó fehérítőoldat nem okozott ugyan azonnali halált, de a szert használók lassú mérgezés áldozatai lettek – így például maga I. Erzsébet (1558–1603) angol királynő is, aki himlő okozta bőrhibáit igyekezett eltüntetni. Ő emelte divattá a fakó bőrszínt, ránk maradt portréiről majdhogynem egy porcelánbaba képe köszön vissza. Hogy sminkje teljes legyen, arccsontjainak pirospozsgás mivoltát és ajkainak színét higany tartalmú cinóberfestékkel imitálta.

A különféle fehérítőszerek használatának egyebek mellett émelygés, fejfájás, étvágytalanság, hányinger, álmatlanság, zavartság, paralízis, valamint rothadó fogak voltak a következményei. A kozmetikai ólommérgezés egyik első dokumentált áldozata az 1760-ban, mindössze 27 éves korában elhunyt ír származású nemesasszony, Maria Gunning, Coventry grófnéja volt, aki híressé lett hófehér bőrével.

Habár bizonyítottá vált, hogy a fehérség elérése érdekében használt oldat hosszú távon halálos, a trend sokáig nem változott, és a készítmények sem újultak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét halálos divattrend a történelemben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra