Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét fenegyerek a történelemből, aki nem ismerte a félelmet

2017. augusztus 18. 15:37

A filmes kaszkadőrök manapság leginkább a képernyőkön hajtják végre hajmeresztő mutatványaikat. Szép számmal voltak már azonban a filmipar megjelenése előtt is olyanok, akik ellenállhatatlan vágyat éreztek aziránt, hogy megkísértsék a halált. Következzen hét fenegyerek a történelemből, aki nem ismerte a félelmet!

<

A fiú, aki a halálba ugrott

Sam Patch Rhode Island államban született és kortársaihoz hasonlóan neki sem volt könnyű gyermekkora. Már egészen kis korától kezdve egy fonodában dolgozott egészen addig, amíg rá nem jött, hogy mutatványosként sokkal több pénzt tud keresni. Patch nem is akármilyen mutatványokkal vált híressé: hidak, vízesések és gátak rémisztő magasságából vetette alá magát a mélybe, miközben egyre nagyobb és nagyobb tömegek figyelték őt lélegzetvisszafojtva.

Első igazán nagy ugrását 1827-ben hajtotta végre, amikor egy 24 méter magas szikláról ugrott le. Két évvel később szerzett valódi hírnevet magának, amikor a Niagara vízesésnél 38 méterről rugaszkodott el. Rochester városában pedig már 8 ezer néző előtt vetette magát a mélybe a Genesee folyóba – mindezt úgy, hogy közben egy kis medvebocsot kötött magához ugrás közben.

Patch utolsó ugrására is itt került sor, 1829 novemberében. Az előadás fő attrakciója rosszul sült el, amikor furcsán, lábbal lefelé érkezett a vízbe és eltűnt a habokban. A mindössze 30 éves fenegyerek holttestét négy hónappal később találták csak meg a folyóban. Bár karrierje nem tartott sokáig, valóságos hőssé vált a nép szemében. Dalokat és verseket írtak róla, ugrásairól pedig színdarabok készültek. Egyik legnagyobb rajongója, Andrew Jackson amerikai elnök pedig még az egyik lovát is róla nevezte el.

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét fenegyerek a történelemből, aki nem ismerte a félelmet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra