Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét extrém reklámfogás a történelemből, amely megragadta a világ figyelmét

2017. november 24. 13:58

Egy reklám számos célt szolgálhat. Van, aki a saját vállalkozását szeretné felfuttatni vele, mások valamilyen közösség számára fontos ügyre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. Nem egy példát ismerünk azonban a történelemből, amikor egészen extrém akciókat hajtottak végre a figyelemfelhívás céljából.

<

Az igazi hérosztratoszi tett

Az epheszoszi Artemisz-templom korának egyik legimpozánsabb épülete volt, nem véletlen hát, hogy az ókori világ hét csodájának egyikeként is szokás emlegetni. A fantasztikus épületre meglehetősen szomorú végzet várt: Kr. e. 365-ben egy Hérosztratosz nevű görög férfi meggyújtotta a templom fagerendáit, mire az teljesen porig égett.

Amikor megkérdezték a gyújtogatót, hogy miért követte el szörnyű tettét, Hérosztratosz valószínűleg a lehető legdühítőbb válasz adta. Vandál cselekedetének célja nem volt más, minthogy saját nevét örökre beírja a történelemkönyvekbe. A gazfickót ezután kivégezték és mindent megtettek azért, hogy terve ne váljon valósággá, így még azt is szigorúan megtiltották mindenkinek, hogy kiejtsék a nevét. Eme törekvések ellenére, végülis nem sikerült kitörölni emlékét a történelemből, hiszen a „hérosztratoszi tett” kifejezést még ma is használjuk a hírnévért elkövetett bűncselekmények megnevezésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét extrém reklámfogás a történelemből, amely megragadta a világ figyelmét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra