Múlt-kor.hu

Hét évtized után került elő az Újvilágban élt zsidók életét bemutató több száz éves kézirat

Hét évtized után került elő az Újvilágban élt zsidók életét bemutató több száz éves kézirat

2017. március 7. 09:38 MTI

Az Újvilágról beszámoló legrégibb zsidó kézirat hét évtizeddel eltűnése után márciusban végre visszatérhet Mexikóba – közölte a New York-i mexikói konzulátus. A konzulátus szerint a Mexikóba visszatérő kéziratot először egy kiállításon mutatják be március 12-én, majd az Emlékezés és Tolerancia Múzeumába kerül.

A dokumentum Luis de Carvajal 1595-ben készült önéletírása. A szakértők különösen értékesnek tartják, mivel a zsidók életét mutatja be az amerikai kontinensen. A kézirat a konzulátus szerint 75 évvel ezelőtt tűnt el a mexikói nemzeti levéltárból. A történelmi dokumentum végül 2015-ben egy aukción tűnt fel. Miután megkerült, a mexikói kormány egy időre kölcsönadta a New York-i Történelmi Társaság múzeumának.

Luis de Carvajal Mexikóban élt, és titokban a zsidó vallás követője volt, akit az eretnekek ellen fellépő inkvizíció ítélete alapján 1596-ban kivégeztek. A Memorias című kézirat Carvajal memoárjait tartalmazza, továbbá a zsoltárokat és parancsolatokat, valamint imákat. A konzulátus szerint a Mexikóba visszatérő kéziratot először egy kiállításon mutatják be március 12-én, majd az Emlékezés és Tolerancia Múzeumába kerül.

A New York-i Swann Galéria szerint – ahol korábban árverésre bocsátották a dokumentumot – a kéziratot, amelyben zsidó hitéről vall, Carvajal álnéven írta. Miután az inkvizíció börtönébe került, egy cellatársa elárulta, hogy ő volt az írás szerzője, ezért kínozták meg és végezték ki – fűzte hozzá az aukciósház.

Hét évtized után került elő az Újvilágban élt zsidók életét bemutató több száz éves kézirat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra