Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét borzasztó halálnem a viktoriánus Nagy-Britanniából

2019. november 20. 18:47 Múlt-kor

Életveszélyes gyárak

A 19. század egyik meghatározó folyamata volt az iparosodás, és a szövetektől a hadianyagig szinte minden fontosabb használati cikk előállítása az arra olcsóbban és nagyobb mennyiségben képes gyárakba helyeződött. Itt felnőttek – és gyermekek – tömegeit alkalmazták, ami csak növelte a halálos balesetek esélyét.

Az angliai Manchester híres pamutgyártó üzemei a legveszélyesebb munkahelyek közé tartoztak. Az üzemeken belül a levegőben hatalmas koncentrációban voltak jelen az apró gyapotszálak, amelyek felgyülemlettek az alkalmazottak légzőrendszerében és súlyosan károsították az egészséget.

Ennél közvetlenebb veszélyekkel is szembenéztek a textilüzemek munkásai: a szövőgépek bárkit a ruhájánál vagy a hajánál fogva mozgó elemeik közé ránthattak, és súlyos vagy halálos sérüléseket okozhattak.

Sok gyárban a gyermekeket méretük miatt arra alkalmazták, hogy a gépek alatti padlót takarítsák, illetve a leesett tárgyakat előkotorják – miközben a gépek továbbra is működésben voltak.

Egyetlen apró hiba vagy figyelmetlenség is halálos kimenetelű lehetett, az ilyen esetek nagy száma pedig végül törvényi szabályozáshoz vezetett mind a munkahelyi biztonság, mind a munkaórák számának tekintetében, valamint a gyermekmunka visszaszorításával is járt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét borzasztó halálnem a viktoriánus Nagy-Britanniából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra