Múlt-kor.hu

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

2021. január 12. 18:05 Múlt-kor

Soha elő nem kerülő áldozatok

2004 óta egyetlen áldozat hollétére sem derült fény, és nem is engedték haza egyikőjüket sem. Lehetséges, hogy a Kim-rendszer a későbbiekben felismerte, hogy hiba volt beismerni az emberrabló program létét, miközben fenntarthatta volna a látszatát annak, hogy csupán összeesküvés-elméletről van szó.

A fejlemények hiányának egy másik lehetséges oka lehet Kim Dzsongil, majd utóda, Kim Dzsongun növekvő harciassága a külvilággal szemben. A phenjani udvar világában a hibák beismerése az ellenségnek tekintett országok felé egyenértékű a gyengeség beismerésével, ami a rendszer számára megengedhetetlen.

Az utóbbi években ismét valamivel több figyelem irányult az észak-koreai emberrablások áldozataira, és mind Abe Sinzó japán miniszterelnök, mind utóda, Szuga Josihide is célként jelölte meg a teljes igazság kiderítését a kormány számára.

Habár a hazaengedett áldozatok felépítették új életüket hazájukban, és beszámoltak a világnak az általuk átélt tortúráról, egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy az eltűntek valódi sorsát illetően valaha kiderül a teljes igazság, különösen mivel Észak-Korea egyre ellenségesebben viselkedik a külvilággal szemben.

Miközben a túlélők és családjaik megöregszenek és eltávoznak, a világ pedig továbblép, az észak-koreai emberrabló program áldozatai könnyen lehet, hogy csupán néhány újabb veszteséget tesznek majd ki egy háborúban, amely sohasem ért véget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra