Múlt-kor.hu

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

2021. január 12. 18:05 Múlt-kor

Emberrablások a Koreai-félszigeten túl

1970-ben az észak-koreai emberrablások fókuszába Japán került, miután a Vörös Hadsereg Frakció nevű japán terrorszervezet (amely nem tévesztendő össze az azonos nevű nyugatnémet terrorszervezettel) március 31-én eltérítette a Japan Airlines 351-es járatát, és Phenjanba repült, menedékjogot kérve az észak-koreai rezsimtől. Szándékuk az Észak-Koreába disszidálással az volt, hogy az ott kapott katonai kiképzés után Japánba hazatérve kommunista forradalmat robbantsanak ki.

Miután az egyik gépeltérítő barátnőjének szintén sikerült Phenjanba jutnia, a többi fiatal férfi szintén japán feleséget követelt magának. Az észak-koreai titkosszolgálat vezetője eddigre már Kim Ir Szen fia és későbbi utóda, Kim Dzsongil volt, aki a kérést meghallgatva ügynököket küldött Japánba, hogy megfelelő jelölteket „toborozzanak” – akár erőszakkal is.

Japán egyébként is kívánatos célpont volt az észak-koreai titkosszolgálat számára. Egyfelől viszonylag közel található, mintegy 1000 kilométerre az Észak-Korea keleti partján fekvő Vonszan kikötővárostól.

Emellett úgy gondolták, a japán nyelv hasznos lehet Kim Ir Szen ideológiája, a dzsucse („uralom önerőből”) kelet-ázsiai terjesztése szempontjából. Ráadásul ekkoriban a japán útlevél szinte a világ minden országába lehetővé tette a vízummentes belépést, ami a kémek számára felbecsülhetetlen értékű eszközzé tette.

Mindeközben a japán vezetés mit sem sejtett arról, hogy állampolgárai egy idegen ország titkosszolgálatának elsődleges célpontjaivá váltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra