Múlt-kor.hu

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

2021. január 12. 18:05 Múlt-kor

1977 és 1983 között legalább 17 japán állampolgárt raboltak el a szigetországból észak-koreai kémek, azonban a japán hatóságok szerint lehetséges, hogy valójában további 800 emberről is szó lehet.

Nyomtalan eltűnés

1977. november 15-én a 13 éves Jokota Megumi éppen tollaslabda-edzésről sétált hazafelé Japán Niigata tartományában. A tollaspályától  mindössze hét percre volt az otthona, és Megumi pontos lány hírében állt.

Amikor a sarkon elköszönt barátaitól, mindössze száz méter választotta el otthon váró édesanyjától.

Amikor lányuk nem ért haza időben, szülei tudták, hogy valami baj történhetett. Miután környék mélyreható átfésülése során sem került elő semmiféle nyom, Jokota Szakie és Sigeru úgy hitték, lányuknak örökre nyoma veszett. Az igazság azonban sokkal borzasztóbb volt.

Megumi egy rozsdás halászhajó rakterében ébredt, amely már Észak-Korea felé tartott. A kamaszlány egyike volt a csak „észak-koreai emberrabló programnak” nevezett titkosszolgálati műveletsorozat 17 bizonyított áldozatának. A program keretében valójában akár japán állampolgárok százait is elhurcolhatták akaratuk ellenére a „remetekirályságba”.

Az 1977 és 1983 között zajló műveletek során számos különféle okból raboltak el az észak-koreai titkosszolgálatok japán embereket.

Egyeseket szaktudásukért, amelyet a világtól elzárkózó diktatúra vezetői kívántak kamatoztatni, másokból a Kim-rezsimhez hű kémeket akartak faragni, akiket aztán visszaküldhetnek Japánba, megint másokat pedig feleségek gyanánt raboltak el egy Észak-Koreában rejtőzködő japán terrorszervezet tagjai számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra