Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hatástalanítás közben robbant fel a valaha talált legnagyobb II. világháborús bomba

2020. október 14. 18:04 Múlt-kor

Lengyelországban bukkantak rá a valaha megtalált legnagyobb második világháborús bombára, amelyet a búvárok kedden megpróbáltak hatástalanítani. A művelet közben robbant fel a szerkezet, ám senki nem sérült meg, adta hírül a Reuters.

Több mint 750 embert evakuáltak időben az északnyugat-lengyelországi Świnoujście város közeléből, mielőtt a Piast-csatornában talált, második világháborús bombát hatástalanítani kezdték volna a haditengerészet búvárjai.

A britek által kifejlesztett, a Királyi Légierő (Royal Air Force) által használt, Tallboy-típusú bomba közel 5400 kilogrammos volt, ebből 2400 kilogramm volt maga a robbanóanyag.

A pusztító szerkezet egyébként olyan súlyosnak számított a világégés során, hogy csupán az Avro Lancaster nehézbombázó szállíthatta. Ugyanakkor igen hatékonynak bizonyult azon megerődített építmények ellenében, amelyekben a hagyományos bombázás nem tudott jelentős kárt tenni.

„A deflagrációs [lassú elégetéssel történő] hatástalanítási folyamat során került sor a detonációra. Az objektum semlegesítettnek tekinthető, már nem jelent veszélyt” – nyilatkozta Grzegorz Lewandowski alhadnagy, az illetékes flottilla szóvivője. Hozzátette: „minden búvár a veszélyzónán kívül tartózkodott”.

Świnoujście városban egyébként cseppfolyósított földgázt (LNG) tartalmazó tartályok vannak, de a település polgármesterének szóvivője szerint az infrastruktúra nem károsodott, és nem is sérült meg senki.

A Piast-csatorna a Balti-tengert köti össze az Odera folyóval a német-lengyel határ közvetlen közelében.

A bombát feltehetőleg a Királyi Légierő egyik nehézbombázója dobta le 1945-ben, amikor a német Lützow nehézcirkálót támadta. A britek a Tallboyokkal súlyos károkat okoztak áprilisban a csatahajónak, amelyet bár később megjavítottak, végül saját legénysége süllyesztett el május 4-én.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatástalanítás közben robbant fel a valaha talált legnagyobb II. világháborús bomba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra