Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hatalmas vagyona és befolyása sem tudta megvédeni Pablo Escobart

Hatalmas vagyona és befolyása sem tudta megvédeni Pablo Escobart

2022. december 2. 18:05

Megvan a veszélye annak, ha az ember a világ leghírhedtebb drogbárója. Hiába számít ugyanis valaki a Forbes 1989-es listája alapján a világ hetedik leggazdagabb emberének, és hiába ellenőrzi az Egyesült Államokba irányuló kokainforgalom mintegy 80 százalékát, ha egyszer egy váratlan lövés véget vet az életének egy medellíni háztetőn: ez történt Pablo Escobarral 1993. december 2-án.

<

Escobar már fiatalon a bűnözői életforma mellett kötelezte el magát. Első jelentősebb bevételeire társaival együtt egy helyi temető sírköveinek eladásából tett szert.

A fiatal bűnöző idővel egyre komolyabb ügyletekbe keveredett, és többek között egy helyi iparmágnás elrablásának megszervezése után végül rátalált az igazi „kincsre”: a kokainra.

Miután megölte az ország legismertebb kokain-nagykereskedőjét, egyenes út vezetett a világ legnagyobb kokainbárója címig.

Minden

Nemcsak a kábítószer terjesztését, hanem termesztését is saját hatáskörbe vonta. Hatalma csúcsán az általa vezetett medellíni kartell naponta több tonna kokaint szállított az Egyesült Államokba, és több tízmilliárd dolláros vagyonra tett szert.

Híres Hacienda Napoles nevű birtokán saját állatkertet rendezett be, de többek között egy repülőteret is építtetett magának. Gyermekeit azonban óvta attól, hogy az ő pályáját kövessék. Embereit azzal fenyegette meg, hogy megöli őket, ha csak egy marihuánás cigit is elszívnak fia, Juan előtt.

Az 1982-ben parlamenti képviselőnek is megválasztott drogbáró vesszőfutása 1984-ben, a kolumbiai igazságügy-miniszter, Rodrigo Lara megölésével vette kezdetét.

A következő években rendőrök és bírák mellett egy elnökjelöltet is eltett láb alól, és egyre több terrorakciót hoztak a nevével összefüggésbe.

Bár a kolumbiai hatóságoknak 1991-ben sikerült elfogniuk, egy év után megszökött börtönéből, de  már nem sokáig élvezhette a „szabad élet” előnyeit.

A végzetes napon túl hosszan beszélt telefonon családtagjaival, így bemérték tartózkodási helyét, majd a közelben tartózkodó különleges rendőri egységek egy rövid tűzpárbaj után kioltották az életét. Temetésén 25 ezren vettek részt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatalmas vagyona és befolyása sem tudta megvédeni Pablo Escobart

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra