Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hatalmas prekolumbián települést tártak fel Kolumbiában

2014. november 5. 15:46

Egy kiterjedt prekolumbián település maradványait találták meg Kolumbia középső részén.  A régészek szerint a feltárt leletek arról árulkodnak, hogy a terület már az i.e. 10. században is lakott volt.

<

A település romjaira az EPM nevű kolumbiai energetikai cég talajkutatást végző szakemberei bukkantak Soacha városánál, a fővárostól, Bogotától néhány kilométerre délnyugatra. Az EPM közlése szerint ez a valaha volt legnagyobb lelőhely, amit a dél-amerikai országban találtak: a város egykoron 4,9 hektáron terült el.

A területen egy amerikai indián néptörzs tagjai, a csibcsák vagy más néven muiszkák éltek. Az inkákat megelőzően ők építették ki a legfejlettebb politikai rendszert Dél-Amerikában. Ez a Zuila folyótól délre egészen a mai Pasto városáig, illetve nyugaton az Atrato folyó forrásaitól nyugatra a mai Bogotáig terjedt, s feltételezések szerint 47 ezer négyzetkilométeren terült el. Államukat a spanyol konkvisztádorok hódítása söpörte el a 16. század közepén.

Az előzetes vizsgálatok máris megcáfolták azt a feltételezést, miszerint a mai Bogota környékén élő bennszülöttek még inkább nomád életet éltek volna. A régészek szerint az i.e.900-i.sz.1500 közötti időszakból származó leletek nagy része elég jó állapotban van ahhoz, hogy múzeumba szállítsák és bemutassák őket. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatalmas prekolumbián települést tártak fel Kolumbiában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra