Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

2021. szeptember 3. 09:36 Múlt-kor

<

Az elektromos robotgép: a tésztakészítés megkönnyítése

Aki próbált már kézzel tésztát gyúrni vagy tojásfehérjét habbá felverni, tudja, hogy ezek mennyire idő- és erőigényes folyamatok, illetve azt is, hogy a robotgép használatával mennyi idő takarítható meg ezek során.

Nem csoda tehát, hogy már csaknem két évszázada többen is tettek erőfeszítéseket arra, hogy könnyítsenek a konyha leghosszadalmasabb munkáin. Bár az eredeti kézi habverő feltalálásának ideje bizonytalan, az emberiség vélhetően évszázadok, vagy akár évezredek óta használt összekötözött vékony faágakat e célra. A ma is elterjedt, drótból készült kézi habverő 1841 táján jelent meg.

Ennek első gépesített, kézi tekeréssel működtetett változatára az 1850-es évekből való az első szabadalom, a habverő és a tésztanyújtó funkciót összevonó első gépet – amely azonban egyáltalán nem hasonlított napjaink robotgépeire – 1884-ben szabadalmaztatta Willis Johnson afroamerikai feltaláló. A kétrészes, szétszerelhető és külön-külön is használható gép egyszerre tudta mindkét feladatot ellátni, feltalálója elsősorban a pékek segédeszközéül szánta.

Az otthoni használatra alkalmas, elektromos mixerrel Rufus M. Eastman állt elő 1885-ben, ennek továbbfejlesztései váltak aztán a 20. század elején a legnépszerűbb, legtöbbet eladott konyhai gépekké.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra