Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

2021. szeptember 3. 09:36 Múlt-kor

A technikai újítások kapcsán a legtöbb embernek napjaink egyre fejlődő 3D-nyomtatásos eljárásai, az egyre fejlettebb számítógépek és okostelefonok, avagy a robotika egyre szélesebb körű elterjedése jut eszébe. Ide tartoznak azonban azok a ma már megszokottnak számító, az életet könnyebbé tevő találmányok is, amelyek az elmúlt évszázadban forradalmasították a mindennapokat. A vízvezetékek és az áramszolgáltatás bevezetése elsöprő erejű társadalmi és kulturális változásoknak ágyazott meg azzal, hogy az ezekkel működtetett háztartási gépek segítségével rengeteg, addig munkával töltött időt szabadított fel az emberek életében. A különféle eszközök megspórolták a tűz felett főzéssel, a ruhamosással, illetve az edények kézi tisztításával töltött, sokszor teljes napokat. Ezek a találmányok különösen a nők életébe hoztak változást azzal, hogy felhasználásukkal több időt tölthettek az otthonon kívül – akár azzal, hogy maguk is pénzkereső munkát vállaltak vagy a felsőoktatásban képezték magukat, akár azzal, hogy új helyeken, új tevékenységekkel töltötték szabadidejüket. Ezek mind az egyre növekvő középosztálybeli létet támasztották alá. De hogyan jöttek létre a változást hozó gépek?

<

A hűtőszekrény: tartósítani az életet adó ételt

A 20. század elején az ételmérgezések gyakorisága növekvő tendenciát mutatott az Egyesült Államokban. Az élelmiszer ugyanis ekkor már minden addiginál nagyobb utakat tett meg termelésének helyétől – a farmokról – az üzletekbe, majd onnan az otthonokba. Az út során egyre nagyobb hányada szennyeződött vagy romlott meg, ami a legkülönfélébb fertőzéseknek ágyazott meg, amelyek a botulizmustól a tífuszig számos halálos betegséget okozhattak.

A 19. században az élelmiszerromlás megakadályozása egyetlen módon volt lehetséges: az északi vagy hegyvidéki tájakon jókora jégtömbök kifaragása és délre szállítása, ahol aztán a hajókonténerektől a háztartási „jégládákig” mindent velük hűtöttek.

Ez nem csupán körülményes és költséges eljárás volt, de a század második felében az is látszott, hogy fenntarthatatlan: a jégkitermelés sebessége meghaladta a jég újratermelődéséét, ráadásul az ipari mértékűre növelt eljárások egyre szennyezettebbé, koszosabbá tették magát a kitermelt jeget is, amely így egyre kevésbé volt alkalmas az élelmiszer biztonságos tartósítására.

A századforduló táján több feltaláló is rájött, hogy egyes gázok sűrített formában tárolásával és keringetésével lehetséges a jég mesterséges helyettesítése, az erre szolgáló szerkezetek azonban méretüknél fogva csak ipari felhasználásra voltak alkalmasak. Az Indiana állambeli Fort Wayne-i illetőségű feltaláló, Alfred Mellowes volt az, akinek 1915-ben elsőként sikerült otthoni használatra alkalmas, „kompakt” hűtőszekrényt előállítania.

Mellowes apró vállalkozása hamar túlvállalta magát megrendelésekkel, szorult helyzetéből William Durant, az egyre terjeszkedő General Motors autógyártó elnöke segítette ki: felvásárolta Mellowes cégét, mérnökeivel finomíttatott a szerkezeten, majd a detroiti gyártósoron megkezdődött a Frigidaire névre keresztelt hűtőszekrény tömeggyártása – ennek nevét ma is őrzi „frizsider” szavunk. A hűtőszekrény világhódító útja innentől – mondhatni – már történelem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra