Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat asszony a történelemből, akiket senki sem szeretett volna anyósának

2017. május 16. 08:30

Anyósok. Férjünk vagy feleségünk édesanyja a reprezentatívnak nem tekinthető felmérések szerint ritkán tartozik kedvenc ismerőseink közé. Viccek tömkelege született már rossz anyósokról, és a történelemből is számos példát ismerünk arra, hogy az egyik házas fél édesanyja nem feltétlenül a legnagyobb szívélyességgel közeledett gyermeke választottjához. Íme hat hírhedten rossz anyós az elmúlt évszázadokból. 

<

Mérgező itáliai anyós?

Az 1494 körül született Bona Sforza milánói hercegnő 1518-ban ment hozzá a nem sokkal korábban megözvegyült I. Zsigmond lengyel királyhoz. A művelt, okos nő aktívan részt vett a Lengyel Királyság politikai és pénzügyi életében. Befolyása ellenére nem tudta megakadályozni az egyetlen fia, a későbbi II. Zsigmond és a Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnő közötti házasságot. A királyné egy pillanatig nem titkolta a menye iránt érzett ellenszenvét, aki két évvel az esküvő után, 1545-ben halt meg.

Zsigmond következő felesége szeretője, Radziwiłł Barbara volt, akit Bona Sforza szintén nem zárt a szívébe, és rosszallásával a királyi udvarban is sokan egyetértettek. Barbarát öt hónappal azt követően, hogy 1550. december 7-én – miután férje örökölte a trónt – királynévá koronázták, egy rejtélyes betegség ledöntötte a lábáról, és 1551. május 8-án meghalt. Egyes feltételezések szerint az anyakirályné mérgezhette meg, ám erre nincsenek konkrét bizonyítékok.   

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat asszony a történelemből, akiket senki sem szeretett volna anyósának

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra