Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hasznos társakból isteni szimbólumokká váltak a macskák az ókori Egyiptomban

2021. augusztus 25. 18:04 Múlt-kor

Társaság a túlvilágon

Miután életükben is macskát tartottak, az ókori egyiptomiak gyakran a túlvilágra is továbbvitték e kapcsolatot. „A sír az ember posztumusz háza volt az örökkévalóságig” – magyarázza Troche. „Az ember sírjában ábrázolva volt a családja, legjelentősebb címei és díjai, illetve az általa kedvelt tevékenységek. Hogy ezen az úgymond tablón ott vannak a macskák is, sokat elmond az ókori egyiptomiak napi életében betöltött szerepükről, illetve abbeli reményükről, hogy velük tartanak majd a következő életbe is.”

Nebamun, egy Thébában élt 18. dinasztia kori hivatali írnok sírjának egyik festménye – amely ma a British Museumban található – egy macska társaságában ábrázolja a halászó, illetve vízimadarakat befogó férfit. A macska egy elejtett madarat a szájában tart, karmaiban pedig két másikat. Az állat egyik szeme valódi arannyal van kifestve, a múzeum szakértői szerint ez az egyetlen ismert példa erre az igen költséges eljárásra a thébai sírok körében.

A macskák azonban nem csupán a falfestményeken lehettek jelen az ókori egyiptomi sírokban – gyakran mumifikálták is őket, és gazdájuk mellé helyezték a sírba. Ennek egyik funkciója az volt, hogy az elhunyt embernek nyújtson segítséget a túlvilágon. „Ez azt jelentette, hogy az elhunyt személy a mumifikált macska testét is elfoglalhatta a túlvilágon” – mondja Monique Skidmore, a Deakin Egyetem antropológusa.

Az ókori uralkodók tették őket divatossá

Ahogy a korábbi és későbbi civilizációk és kultúrák esetében, úgy az ókori Egyiptomban is az uralkodó osztály ízlése szabta meg a szélesebb néprétegek által követett divatot az élet szinte minden területén.

„Az ókori egyiptomiak részben isteneik tettei és elvárásai miatt tartották oly nagy becsben a macskákat, de egyúttal azért is, mert a fáraók nagymacskákat is tartottak” – magyarázza Skidmore. „Az egyiptomi uralkodó osztály tagjai aranyba öltöztették macskáikat, és engedték nekik, hogy az ő tányérjukról falatozzanak.” Habár az alsóbb osztályok tagjai nem díszíthették háziállataikat nemesfémekkel, saját ékszereiken népszerű motívumokat képeztek többek közt a macskák is.

És bár a macskák a fáraók kedvenceinek számítottak, a különféle dinasztikus korokban más és más aspektusaik kerültek előtérbe. „Basztet például – Ré és Ízisz istenek lánya – eleinte vad nőstény oroszlánként került ábrázolásra, később azonban házimacskaként: gondoskodó anyaként, több kölyökkel, a család védelmezőjeként” – teszi hozzá Skidmore.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hasznos társakból isteni szimbólumokká váltak a macskák az ókori Egyiptomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra