Múlt-kor.hu

Háromszoros áron kelt el a John F. Kennedy félrelépési szándékáról tanúskodó levél

2016. június 24. 17:48 MTI

A várt 30 ezer dollár körüli összeg helyett 89 ezer dollárért (25 millió forintért) cserélt gazdát csütörtökön John F. Kennedy személyes hangvételű levele, amelyet egy szerelmi viszony kialakításának reményében írt a néhai amerikai elnök.

A négyoldalas levélről, amelyet a Kennedy család régi barátjának, a művész Mary Pinchot Meyernek, egy CIA-ügynök exnejének címzett az elnök, úgy vélik, hogy 1963 októberében, nagyjából egy hónappal Kennedy meggyilkolása előtt született. "Miért nem hagyod el végre egyszer a külvárost és látogatsz meg engem itt, vagy a Cape-en vagy Bostonban 19-én" - írta az elnök.

Majd folytatta: "Tudom, hogy ostobaság, hogy értelmetlen, és, hogy talán utálnád, vagy más részről talán nem, és én szeretném. Azt mondod, jót tesz nekem, ha nem kapom meg, amit akarok. Az elmúlt évek után egy sokkal kedvesebb választ kellene adnod nekem. Miért nem mondasz egyszerűen igent". Az elnök egy J betűvel írta alá a dátum nélküli, feltehetőleg fehér házi levélpapírra írt levelet. "Hihetetlen ilyen személyes hangvételű levelet olvasni az elnöktől" - mondta Robert Livingston, az egyhetes internetes aukciót bonyolító RR Auction munkatársa. Mint hozzátette, rengeteg JFK-levél fordul meg náluk, és az elnök mindig nagyon hivatalosan fogalmazott.

Az árverésre bocsátott levelet soha nem küldték el, hanem Kennedy személyi titkára, Evelyn Lincoln gyűjteményében maradt. A dokumentum később Lincoln egy barátjához, a John F. Kennedy-emléktárgyakért rajongó Robert White-hoz került, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt halt meg. A dokumentumot egy névtelenségbe burkolózó gyűjtő bocsátotta árverésre, és az aukciósház szerint egy ugyancsak névtelenséget kérő licitáló vásárolta meg. Pinchot Meyert alig egy évvel Kennedy meggyilkolása után lőtték halálra. A meggyilkolásával vádolt férfit végül nem találták bűnösnek. Az aukción több más Kennedy-relikviát is eladtak, köztük 75 ezer dollárért egy hintaszéket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Háromszoros áron kelt el a John F. Kennedy félrelépési szándékáról tanúskodó levél

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra