Múlt-kor.hu

Háromszor is megbocsátott merénylőjének II. János Pál pápa

Háromszor is megbocsátott merénylőjének II. János Pál pápa

2016. május 13. 10:25 MTI

II. János Pál pápa háromszor is megbocsátott egykori merénylőjének, Ali Agcának - mondta el újságíróknak csütörtökön Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, a szentté avatott lengyel pápa egykori titkára, megemlékezve a 35 éve elkövetett bűntett körülményeiről. 

Dziwisz érsek személyes emlékeit osztotta meg az újságírókkal az 1981. május 13-án történtekről. II. János Pál akkori pápát a római Szent Péter téren lőtte meg Ali Agca, az akkor nemzetközi elfogató parancs révén körözés alatt álló török állampolgár. A sikertelen merénylet körülményeit vizsgáló olasz hatóságok nem tudták egyértelműen kideríteni, ki irányította Agcát, erre az 1989-es rendszerváltás után a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) sem talált választ.

Dziwisz érsek, aki a merénylet pillanatában, majd a római Gemelli klinikán is ott volt a pápa mellett, felidézte: II. János Pál kezdetben eszméleténél volt, és már akkor kimondta, hogy megbocsát a még ismeretlen tettesnek. A megbocsátást nyilvánosan is megismételte felgyógyulása után a Szent Péter téren mondott Úrangyala-imádságában, s megtette ezt később is Agca börtöncellájában. "Agca részéről viszont nem hallottam bocsánatkérést" - mondta az érsek, aki a börtönbeli látogatásnak is fül- és szemtanúja volt.

Az érsek elmondta: nincs kétsége afelől, hogy ki szervezte a merényletet, de mivel a pápa megbocsátott, ő sem vádol senkit. A bolgár titkosszolgálatnak a lengyelországi vizsgálat során megállapított közreműködését firtató kérdésre válaszolva Dziwisz érsek elmondta: bár a titkosszolgálat belekeveredett az ügybe, ez nem jelenti azt, hogy a döntés onnan is származott. Kifejtette: a kommunisták a lengyel pápában 1978-as megválasztásától kezdve a rendszert veszélyeztető személyt látták. "Gondolom, ez ügyben nem is tévedtek, pápai tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy a marxizmus világszerte megbukott" - jegyezte meg az érsek.

A merénylet történelmi hátterét csütörtökön Andrzej Grajewski, a kommunista titkosszolgálat és az egyház viszonyával foglalkozó történész is felelevenítette a Gosc Niedzielny katolikus hetilap honlapján. A pápa elleni merényletről szóló két, az IPN közreműködésével kiadott monográfia szerzője rámutatott: az olaszországi és a lengyelországi nyomozás során napvilágra került tények egyértelműen arról tanúskodnak: a CIA, a vatikáni szabadkőművesek, illetve a muzulmán szélsőségesek szerepére vonatkozó nézetekkel szemben a bűntettet valójában a kommunisták tervelték ki és rendelték el, később pedig átfogó félretájékoztató kampányba fogtak, hogy az igazság ne kerüljön napvilágra.

Nem fér kétség ahhoz, hogy a bolgár titkosszolgálat közreműködött a merénylet előkészítésében, akárcsak abban, hogy a körözött török merénylő Európán átvergődve eljutott Rómába - írta Grajewski. "A Szent Péter térre Szófiából indult, ahol közel két hónapig tartózkodott a bolgár titkosszolgálat felügyelete alatt" - foglalta össze a történész a lengyel vizsgálat alapján korábban már nyilvánosságra hozott megállapításokat. A szerző szerint a pápa meggyilkolására irányuló akciót valószínűleg Moszkvában tervelték ki, a bolgár titkosszolgálat csak közreműködött, amúgy Szófiának annak idején nem volt érdeke, hogy "saját szakállára" kezdjen bele ilyen kockázatos műveletbe.

Háromszor is megbocsátott merénylőjének II. János Pál pápa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra