Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Három nyelven olvashatók Szent István király intelmei

Három nyelven olvashatók Szent István király intelmei

2022. december 21. 13:26 MTI

Új kiadásban jelentek meg Szent István király Imre herceghez intézett intelmei. A Szent István király intelmei – Régen és most című könyvben most először egymás mellett három nyelven is olvasható a mű: magyarul, angolul és latinul.

<

A kötet az Intelmek elemzésén, kontextusba helyezésén túl bemutatja a Budavári Palota újjáépített Szent István-terméhez tartozó állandó kiállítást és Havadtőy Sámuel képzőművész ott található installációját is.

Gulyás Gábor esztéta, a könyv szerzője, a kiállítás kurátora a keddi budapesti könyvbemutatón kiemelte: eddig kevés szó esett arról, hogy az Intelmek szépirodalmi műként jött létre, a királytükör egy szépirodalmi műfaj.

Az első magyar szépirodalmi műnek tekinthető, amit ismerünk – hangsúlyozta, hozzátéve: a kötetben található egyik tanulmány kifejezetten ebben a kontextusban vizsgálja az Intelmeket.

Elmondta: egy másik tanulmány a tágabb kontextusát teremti meg, tág áttekintést nyújtva a műfajról.

Az Intelmek elemzése is helyet kapott a kötetben. Gulyás Gábor elmondta: újra és újra érdemes átgondolni, elemezni egy fontos irodalmi művet, egy remekművet „nem lehet kipipálni”. A kötetben megjelent tanulmány 2022-ben született, ebből az aspektusból tekint a szövegre.

Kitért arra is, hogy a Karoling királytükör jellemzően rímes prózában, latinul íródott, a műfaj jellemzője egyfajta kormányzati tanácsadás, annak leírása, hogy milyen elvek alapján kell vezetni egy államot.

Kiemelte, hogy Szent István egy új államszerkezetet hozott létre, amely hosszú időn keresztül működött, ennek elvi alapvetéseként is értelmezhető a mű.

Mint mondta, erős az Intelmek keresztény vonatkozása, de ha valakinek nincs vallási műveltsége, az is tudja értelmezni és érvényesnek tarthatja a megfogalmazott erkölcsi mondanivalókat. Az Intelmek ma is aktuális – tette hozzá.

Gulyás Gábor az MTI-nek elmondta: a kötet apropója a Szent István-terem és a hozzá tartozó kiállítás volt, amely átfogó módon jeleníti meg Szent István életművét, benne az Intelmeket is. Havadtőy Sámuel Nyugati bejárat című installációja a Szent István-terem előtt egy komplex, a kiállításra született munka, amely tíz kapun jeleníti meg a tíz intelmet.

A Havadtőy Sámuel munkájához készült kisfilmről szólva kiemelte: a benne szereplő tíz kiemelkedő személyiség közül mindenkinek volt egy olyan mondata, amely számára fontos az Intelmekben.

A Szent István-terem és a hozzá tartozó kiállítás iránt továbbra is töretlen az érdeklődés, 2021. augusztus 20-i megnyitása óta már több mint 110 ezren nézték meg – hangzott el az eseményen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Három nyelven olvashatók Szent István király intelmei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra