Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Három különböző arcot is kapott halála után 3300 évvel Tutanhamon fáraó

2020. december 9. 15:50 Múlt-kor

<

Rejtélyes halál

A fáraó halálának pontos oka máig vita tárgyát képezi. Sokáig csak annyit lehetett biztosan tudni, hogy a fiatal fáraó uralkodásának tizedik évében hunyt el.

Ugyan Tutanhamon a köztudatban fenséges uralkodóként él, a valóságban azonban a törékeny fiatalember számtalan fejlődési rendellenességben szenvedett: a már említett farkastorok és dongaláb – amely miatt bottal volt kénytelen járni – mellett egyéb betegségek is gyötörték az egyiptomi vezetőt.

Az eddig felmerült halálokok széles skálán mozognak: egyesek szerint Tutanhamon trópusi maláriában halt meg, mások úgy vélik, egyik riválisa gyilkolta meg, vagy víziló öklelte fel, esetleg harciszekér- vagy lovasbalesetben halt meg.

Az Egyiptomi Régiségügyek Legfelső Tanácsa egykori vezetője, az egyiptomi forradalom idején megbukott, vitatott megítélésű neves egyiptológus, Záhi Havvász irányítása alatt dolgozó kutatók 2005-ben nyitották fel Tutanhamon szarkofágját, hogy a múmia CT vizsgálatával megfejtsék a fáraó halálának rejtélyét.

Miután az egyiptomi régészcsapat elkészült a háromdimenziós röntgenvizsgálatokkal, kiderült, hogy a fiatalon elhunyt fáraó nem erőszakos halállal halt meg.

A felvételek egyértelművé tették, hogy a koponya a halál beállta után, feltehetően a mumifikálás során sérült meg, esetleg Carter elővigyázatlansága miatt deformálódott.

A 2010-ben elvégzett vizsgálatok eredményei alapján feltételezhető, hogy Tutanhamon halálának legvalószínűbb oka a csontszövetek elégtelen vérellátása volt, alighanem egy csonttörés nyomán. Ennek következtében a csont egy része elpusztult, ráadásul mindez maláriával is párosult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Három különböző arcot is kapott halála után 3300 évvel Tutanhamon fáraó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra