Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hangszigetelt kínzókamrát is berendezett otthonában Chicago legkegyetlenebb uzsorása

Hangszigetelt kínzókamrát is berendezett otthonában Chicago legkegyetlenebb uzsorása

2022. december 5. 09:52 Múlt-kor

Az 1960-as években az „Őrült Sam” néven is ismert Samuel DeStefano volt Chicago leghírhedtebb uzsorása. Közeli kapcsolatban állt a város olasz maffiájával, és brutálisan megkínozta azokat az adósait, akik nem fizettek időben – otthona pincéjében ehhez még hangszigetelt kínzókamrát is berendezett. Azonban éppen elmebeteg viselkedése miatt utasította vissza a híres Chicagói Galeri is, hogy a tagjai közé avassa.

Rázós gyermekkor

Samuel DeStefano 1909. szeptember 13-án született a Chicagótól délnyugatra lévő Streator kisvárosban. Apja és anyja egyaránt Olaszországból érkezett az Egyesült Államokba, és a család nem sokkal Samuel születése után beköltözött Chicago Little Italy (Kis-Olaszország) negyedébe.

A korántsem módos, a szervezett bűnözés által viszont sűrűn behálózott környéken nevelkedve a kis Samuel hamar az utcai bandák világában találta magát.

1927-ben a már éppen nagykorú DeStefanót egy 17 éves lány megerőszakolásáért három év börtönre ítélték. Szabadulása után csatlakozott a hírhedt Negyvenkettes bandához (Forty-Two Gang), amelyet a fiatal Sam Giancana, a Chicagói Galeri (Chicago Outfit) későbbi főnöke vezetett.

A kamaszokból és fiatal felnőttekből álló banda sok szempontból egyfajta toborzóirodaként működött a maffia számára, amely a legelhivatottabb fiatal bűnözők közül válogatta új tagjait.

Miután az 1930-as és 40-es évek folyamán több alkalommal bebörtönözték betörésekben, illetve bankrablásokban való részvételért, 1947-ben DeStefano ismét rács mögé került cukorjegyek hamisításáért (habár az Egyesült Államokban a második világháború miatt bevezetett jegyrendszert 1945 augusztusában szinte egycsapásra megszüntették, a cukor esetében még több éven át fenntartották). E börtönbüntetése alatt megismerkedett Paul Riccával és Louis Campagnával, a Galeri tagjaival.

Ricca a beszámolók szerint megkedvelte DeStefanót, és alaposan kioktatta őt az olasz bűnszervezet magasabb szintű üzelmeiből – köztük az uzsorázásból. Ez volt a maffia egyik legjelentősebb bevételi forrása, mivel az egyébként törvénytisztelő vállalkozók, illetve a már eleve az alvilággal kapcsolatban álló szerencsejátékosok egyaránt gyakran folyamodtak uzsorakölcsönhöz, amikor nem tudták törleszteni szabályosan felvett banki vagy egyéb hiteleiket. A nehéz helyzetbe került embereket a maffia uzsorásai gátlástalanul kihasználták, és szinte minden vagyonukat elvették.

Szabadulása után DeStefano is hasonló vállalkozásba kezdett, és hamar Chicago egyik legsikeresebb uzsorásává vált – módszerei azonban enyhén szólva eltértek a megszokottól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hangszigetelt kínzókamrát is berendezett otthonában Chicago legkegyetlenebb uzsorása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra