Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Halálig szülőföldjére vágyott vissza Geronimo, az apacs gyógyító

Halálig szülőföldjére vágyott vissza Geronimo, az apacs gyógyító

2022. március 8. 15:05 Múlt-kor

<

Hírnév és kihasználás

Geronimo hamar igazi hírességgé vált, nem kis részben a korábbi háborús propagandának köszönhetően. A fehérek számára nem jelentett többet egy vadembernél vagy láncra vert majomnál, amelyből pénzt lehet keresni.

Önkéntelen látványosságként befutott pályafutása 1898-ban kezdődött, amikor fellépett a Mississippin Túli és Nemzetközi Kiállításon a nebraskai Omahában. 1904-ben aztán megjelent a missouri Saint Louis-ban tartott világkiállításon is. Fogsága során a kor népszerű „vadnyugati” mutatványos társulatai is előszeretettel szerepeltették más híres indiánokkal együtt.

A jelek szerint Geronimo készségesen fogadta az utazásaiból megkereshető pénzt, annak ellenére, hogy „a valaha élt legrosszabb indiánként” hirdették.

„Huszonöt centért árultam a fényképeimet, és ebből tíz centet megtarthattam magamnak” – írta. „Le is írtam a nevemet tíz, tizenöt, vagy huszonöt centért, az esettől függően, és ebből az összes pénzt megtartottam. Gyakran két dollárt is kerestem egy nap alatt, és amikor visszatértem, bőven volt pénzem – több, mint amennyit valaha birtokoltam.”

Halála után további fény derült Geronimo üzleti érzékére: Bruce Shakelford, aki felmérte vagyonát, meglepődve tapasztalta, hogy indián dobokon, fényképes kártyákon, és mindenféle egyéb tárgyakon is szerepelt az aláírása – ezeket nyilván eladásra szánta.

Ezek ráadásul csupán a saját maga által készített „szuvenírek” voltak – a vele találkozó emberek szinte bármit odavihettek neki, hogy némi pénzért dedikálja, hogy aztán maguk is annál nagyobb összegért adhassák el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Halálig szülőföldjére vágyott vissza Geronimo, az apacs gyógyító

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra