Múlt-kor.hu

Halálának 700. évfordulója alkalmából az űrbe is eljut Dante Isteni színjátéka

Halálának 700. évfordulója alkalmából az űrbe is eljut Dante Isteni színjátéka

2021. június 11. 16:50 MTI

A csillagok közé költözik idén ősszel Dante Isteni színjátéka: a költeményt egy titán és arany ötvözetből készült lemezre metszik és juttatják az űrbe a Dante-évforduló alkalmából.

„Tudtuk, hogy az Isteni színjáték számos különleges kiadása fog megjelenni idén Dante halálának 700. évfordulója alkalmából és mi valami teljesen egyedivel akartunk előállni” – mondta Giorgio Amaroli, a bolognai Scripta Maneant művészeti kiadó vezetője.

A projekt részeként két nagyjából 29-szer 43 centiméteres, tangóharmonikaszerűen négybe hajtott, titán és arany ötvözetből készült lemezre – mindkettőre külön-külön – vésik fel az egész költeményt 14 200 sorban, nagyjából 32 ezer szót.

A két művet ősszel küldik fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről egy Szojuz-misszióval. Az egyiket kiengedik az űrbe, a másikat aláírják az űrhajósok és visszaküldik a Földre 2022-ben.

Az utóbbiról készülő fakszimile bekerül az Isteni színjáték mindössze 700 példányban megjelenő, kivételesen nagy formátumú nyomtatott kiadásába.

„A Szojuz-misszió szakemberei mondták nekünk, hogy a papír nem sokáig maradna meg az űrben és a titán-arany ötvözetet javasolták” – mondta Amaroli, hozzátéve, hogy a prototípust már el is küldték Kazahsztánba ellenőrzésre.

A különleges űrszállítmány több mint 150 ezer eurójába fog kerülni a kiadónak. Az Isteni színjáték évfordulós kiadásának darabonkénti ára pedig nagyjából 6 ezer euró lesz.

A kiadótól nem állnak távol az extravagáns projektek. 2017-ben példátlan részletességű fotóalbumot adott ki a Sixtus-kápolna freskóiról. A három vaskos, 43 x 61 centiméteres kötet a Michelangelo festette mennyezet és a Perugino, Botticelli jegyezte oldalfalak 220 részletét örökítik meg a maguk valós nagyságában.

Szerte Olaszországban sokféle módon – musicalektől gálakoncerteken át nyilvános felolvasásokig és kiállításokig – emlékeznek idén a 700 éve, 1321. szeptember 13-án elhunyt Dante Alighieri költőre, „az olasz nyelv atyjára”.

Dante, aki 1265-ben született Firenzében - amelynek köznyelvét költészetében az irodalmi nyelv szintjére emelte – éveken át dolgozott száműzetésében az Isteni színjátékon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Halálának 700. évfordulója alkalmából az űrbe is eljut Dante Isteni színjátéka

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra