Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gyomorforgató démonábrázolásokat gyűjtött össze egy ismeretlen okkultista a 18. században

2020. május 27. 16:52 Múlt-kor

Az emberiség a kezdetek óta hajlamos hinni a mágiában, és retteg annak sötét oldalától. Az embernél hatalmasabb, rosszindulatú, természetfeletti lények esetében gyakori toposz, hogy ősiek, valamiféle letűnt kor mágiájának szüleményei. Valószínűleg ez járt a fejében a ma A démonológia és mágia kompendiuma címen ismert könyv szerzőjének, aki az 1057-es dátumot rögzítette címlapján, miközben vélhetően 1775 körül alkotta meg. A kötet igazi különlegességét gazdag illusztrációi adják, amelyek ma is bizarr és rémisztő hatást keltenek.

<

A könyv (eredeti címén Compendium Rarissimum Totius Artis Magicae Sistematisatae Per Celeberrimos Artis Hujus Magistros, azaz A mágia teljes művészetének ritka összefoglalása annak legnevesebb mestereitől) német és latin szöveget ötvöz, első oldalán a „noli me tangere”, azaz „ne érj hozzám” figyelmeztetés szerepel.

A színes, groteszk illusztrációk rendkívül egyedivé teszik a kötetet. A képek többsége úgy tűnik, vízfestékkel készült, és a legkülönfélébb természetfeletti lényeket ábrázolja.

A sárkányok, kígyók, kecskék és emberek különféle hibridjei közt akadnak boszorkányok is, valamint újabb bizarr lényeknek életet adó földöntúli alakok.

Előfordulnak azonban egyszerűbb ábrázolások is, amelyek mágikus szimbólumokat, vizuális útmutatókat tartalmaznak, illetve a varázslatok alkalmazásának hatásait mutatják be. Egyes eljárások a halottak feltámasztását, mások a jövő megismerését vagy irányítását is szolgálják.

A kötet ma Londonban, a Wellcome Library gyűjteményében található.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gyomorforgató démonábrázolásokat gyűjtött össze egy ismeretlen okkultista a 18. században

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. ősz: Életüket és vérüket

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra