Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Gyermekkatonákat használtak élő pajzsként a japán védők Okinava szigetén

Gyermekkatonákat használtak élő pajzsként a japán védők Okinava szigetén

2022. június 23. 11:55 Múlt-kor

A Jamato és más öngyilkos küldetések

Április 7-én a japánok megindították a Ten-gó („Mennyország”) hadműveletet, amelynek keretében a valaha épült legnagyobb csatahajó, a Jamato kilenc másik hadihajóval együtt akarta meglepni az amerikai 5. flottát, és annak megsemmisítése után ágyúival célbavenni a sziget belsejében rekedt amerikai csapatokat.

A terv hamvába holt: a Jamatót korán észlelték a járőröző amerikai tengeralattjárók, és a légi fedezet nélkül közeledő japán flottát a szövetséges repülőgépek minimális veszteségekkel megsemmisítették.

Az elkeseredett szárazföldi harcok tovább folytatódtak, a zivataros esőzések miatt sártengerré alakult tájat temetetlen halottak borították.

A legelkeseredettebb harcok színhelye a Maeda-szakadék volt, ahol barlangrendszerekkel összekötött, megerősített állásokból küzdöttek a japánok.

Az amerikaiak által Fűrészfog-csúcsnak (Hacksaw Ridge) nevezett magaslaton történtek szolgáltak alapul a 2016-os A fegyvertelen katona című filmhez.

Bár pontról pontra haladva végül minden stratégiai fontosságú helyszínt sikerült elfoglalniuk, mire az amerikaiak május 29-én elérték a japán főhadiszállásként szolgáló középkori Suri-kastélyt (amely tragikus módon leégett 2019 októberében), óriási veszteségeket szenvedtek. A japánok ezt követően sem adták fel, a sziget belsejébe húzódtak vissza.

Habár a „fegyvernemet” már 1944-től kezdve bevetették, Okinava volt az első csatatér, ahol a kamikaze-hadviselés a védelem szerves részét képezte.

Az okinavai harcok során hét nagyobb kamikaze támadást hajtottak végre a japánok, mintegy 1500 repülőgépet feláldozva, amelyek nagy része az ekkor még japán kézen lévő Tajvanról szállt fel. A támadóknak 36 amerikai hajót sikerült elsüllyeszteniük, és 368-ban kárt tenniük, mintegy 4900 tengerész halálát okozva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gyermekkatonákat használtak élő pajzsként a japán védők Okinava szigetén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra