Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Geronimo oldalán is harcolt az apacs nő, aki varázslattal kémlelte ki népe ellenségeit

2021. november 9. 18:06 Múlt-kor

A híres indián harcosokat, mint Ülő Bika (lakota), Tecumseh (sóni), és Geronimo (apacs) régóta dicsőítik, mint az őslakos területek védelmezőit. Ellenállásuk az idegen hódítókkal szemben segített biztosítani kultúrájuk túlélését. A kevésbé ismert harcosok egyike Lozen, egy apacs (nde) nő, aki szintén ellenállt az európai uralomnak. Harcos volt és sámán, aki harminc éven át harcolt a mexikói és amerikai erők ellen, kiérdemelve ezzel az „apacs Jeanne d’Arc” nevet. Bátorságáról, hadi hozzáértéséről és népe biztonsága iránti elhivatottságáról lett ismert az apacs nép történelmének egy viharos időszakában.

<

Lozen fiatalkora

Lozen jól tudott lovagolni és lőni, de ezen felül állítólag természetfeletti erőivel ki is tudta fürkészni ellenségeit. Victorio apacs főnök húga volt, és a híres apacs főnök, Geronimo bizalmas szövetségese. Bár a történelem iránt érdeklődők számára ma ezek a férfiak ismertebbek, Lozen máig népének legendás alakja.

„Lozen a jobb kezem” – mondta egyszer Victorio a húgáról. „Erős, akár egy férfi, bátrabb, mint a legtöbb, és ravasz a harcban. Népének pajzsa ő.”

Lozen 1840 körül született a csihenn apacs törzsben, az új-mexikói Ojo Caliente közelében. Ebben az időben legalább hét apacs törzs és számos klán élt szétszóródva az Apacheria néven ismert hatalmas területen, amely ma Mexikó északi, Arizona keleti és Új-Mexikó délnyugati része.

A csihenn törzset, amelyet keleti csirikavaként vagy a „vörös festék népeként” is ismernek, a ceremóniáik során az arcukon viselt, vörös agyaggal festett csík különböztette meg. A portyázásaikról ismert apacs törzsek gyakran háborúztak egymással, és folyton mozgásban voltak.

„Az apacsok hagyományosan nomádok voltak” – mondja Joey Padilla, orvosságos ember és múzeumi kurátor az új-mexikói Mescalero Apacs Rezervátumban. „Sosem maradtunk egy helyen.”

Lozen neve, ami „ügyes lótolvajt” jelent, arra a jártasságára utal, amellyel észrevétlenül az ellenséges vonalak mögé lopódzott, összeterelte a lovaikat, és elhajtotta őket. Ez a tudása és bátorsága értékesnek bizonyultak a majdnem folyamatos konfliktusok idején.

„Amint Lozen felnőttkorba lépett, fegyvert fogott a mexikói katonák és skalpvadászok ellen. […] Amikor 1849-ben amerikaiak érkeztek, hogy meghódítsák az otthonát, velük is szembeszállt” – írta Peter Aleshire a Harcos nő: Lozen, az apacs harcos és sámán története című könyvében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Geronimo oldalán is harcolt az apacs nő, aki varázslattal kémlelte ki népe ellenségeit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra