Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Furcsa testi elváltozásokat jósoltak a hosszútávfutás női képviselőinek

Furcsa testi elváltozásokat jósoltak a hosszútávfutás női képviselőinek

2024. április 19. 16:05 Múlt-kor

57 éve, 1967. április 19-én a 261-es rajtszámmal induló Kathrine Switzer volt az első nő, aki hivatalosan lefutotta a Boston Marathont, bizonyítván, hogy a nők a férfiakhoz hasonlóan képesek teljesíteni a klasszikus távot.

<

„Takarodj a versenyemről és add oda a rajtszámodat!” – ordította Jock Semple versenyigazgató, miközben megpróbálta megragadni a lány vállát.

Semple nyers mozdulatát egy robosztus, narancssárga tréningfelsős fiatalember akadályozta meg, aki akár egy elszabadult mozdony, egy jól irányzott bodicsekkel szó szerint kirepítette az útról az őrjöngő versenyigazgatót.

A megtámadott lány, Kathrine Switzer 261-es rajtszáma barátja, az amerikaifutball-játékos Tom Miller professzionális lökésének köszönhetően a helyén maradt, így a lány sporttörténelmet írhatott.

Switzer 1967. április 19-én a Boston Marathon első női versenyzőként hivatalosan lefutotta a távot, bizonyítván, hogy a nők képesek a férfiakkal megegyező sportteljesítményre.

Bármennyire furcsának hangzik, de ötven évvel ezelőtt a nőket – arra hivatkozva, hogy szervezetük képtelen megfelelni bizonyos megterheléseknek –  számos sportág gyakorlásából kizárták.

A hosszútávfutás kapcsán megmosolyogtató, elképesztő elméletek születtek. Egyesek azzal riogatták a gyengébbik nem futni vágyó tagjait, hogy a hosszútávfutástól elmozdul a méhük, szőrös lesz a mellkasuk, vagy megnő a lábméretük.

A Boston Marathon, részben ezeknek a téves elméleteknek köszönhetően, kizárólag a férfiak megmérettetésére szolgált 1967-ig. Switzer azonban másképp látta a dolgokat, és elhatározta, hogy megcáfolja a hamis hiedelmeket.

Keményen edzett, egy-egy tréning alkalmával 50 kilométeres távokat is futott. A versenyre való jelentkezésnél Kathrine egy egyszerű trükkhöz folyamodott, és a nevezési lapon csak keresztneveinek kezdőbetűjeit tüntette fel, így a K. V. (Kathrine Virginia) Switzer senkiben sem keltett gyanút.

Az ötlet kifizetődőnek bizonyult. Switzer, miután barátja az út szélére röpítette Semple versenyigazgatót, 4 óra 20 perces idővel teljesítette a távot.

Switzer helytállása mérföldkőnek bizonyult, az akadályok leomlottak és 1972-tól a hölgyek hivatalosan is részt vehettek a Boston Marathonon, a rákövetkező évben pedig az akkori NSZK-ban található Waldnielben megrendezték az első női maratoni futóversenyt is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Furcsa testi elváltozásokat jósoltak a hosszútávfutás női képviselőinek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra