Múlt-kor.hu

Frankfurtban megnyílt a német romantika első múzeuma

Frankfurtban megnyílt a német romantika első múzeuma

2021. szeptember 14. 12:04 MTI

Megnyitották hétfőn a németországi Frankfurtban a világ első múzeumát, amelynek témája a német romantika művészete.

Goethe háza mellett

A 18. és a 19. század fordulójának meghatározó művészeti irányzat és stílusát bemutató múzeumot a korszak legnagyobb alkotói közé tartozó Johann Wolfgang von Goethe szülőháza mellett építették fel a Hessen tartományi nagyváros központjában.

Napfény nélkül

Az épület egyik fő különlegessége, hogy a benne őrzött kincsek érzékenysége miatt a kiállítótermekbe nem juthat be napfény, ezért az utcai frontra az emeleteket összekötő ablakos lépcsőházat helyezték, hiszen "a Goethe-ház mellett természetesen nem lehet egy ablaktalan homlokzat" – mondta a hesseni tartományi közszolgálati médiatársaságnak (Hessischer Rundfunk) Christoph Mäckler, az épület tervezője.

Kék fény

Az utcai homlokzat leglátványosabb eleme egy ablakfülke, amely sötétedéstől kék fénnyel világítja be az utcát, utalva a Novalis Heinrich von Ofterdingen című regényének első fejezetében megjelenő kék virágra, a német romatika jelképére.

"Szerintem a legtöbb ember észre sem veszi ezt a szimbolizmust. Meglátják a frankfurti óváros romjaiból származó apró kövekkel kirakott téglapadlót vagy az éjjel a Hirschgrabenre világító kék öblös ablakot, és élvezik" – mondta a tervező, kiemelve: "még ha semmit sem tudsz a romantikáról és annak szimbólumáról, a kék virágról, akkor is meg tudod mondani, hogy ez szép vagy nem szép".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Frankfurtban megnyílt a német romantika első múzeuma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra