Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Francia királyok hobbijából angol urak szórakozásává vált az évszázadok alatt a tenisz

Francia királyok hobbijából angol urak szórakozásává vált az évszázadok alatt a tenisz

2022. április 10. 15:52 Múlt-kor

<

Királyi kikapcsolódás

A tenisz terjedését elősegítette, hogy az uralkodók előszeretettel játszották mind Franciaországban, mind Angliában. A legelső francia király, akiről tudjuk, hogy szívesen űzte ezt a sportot, X. Lajos (1314 – 1316) volt.

Igaz, ő éppen egy kimerítő teniszparti után ivott nagy mennyiségű hideg bort, és ezt követően tüdő-, vagy mellhártyagyulladásban meghalt. A franciaországi királyi kastélyokban viszont az ő uralkodásától kezdve szinte mindenütt találunk teniszpályaként használt tereket.

I. Ferenc (1515 – 1547) francia király szenvedélyes teniszjátékosnak számított, és udvarának tagjait is arra bátorította, hogy minél többet játsszanak. Fia, II. Henrik (1547 – 1559) pedig annyira büszke volt tudására, hogy nem akart többet zárt ajtók mögött játszani, hanem kifejezetten szerette a legjobbakkal nagyobb közönség előtt összemérni az erejét.

Fiát, a későbbi IX. Károlyt két éves korában egy rajz már ütővel a kezében ábrázolta. Gyermekkori szerelme nem múlhatott el nyomtalanul, mert 1571-ben alapszabályt engedélyezett a profi teniszjátékosok szervezetének, és az ő időszakában szervezték meg az első tornákat, azaz tourokat, három nehézségi fokozattal. Az e kiváltsággal megjutalmazott céh ellenőrizte a felszereléseket gyártó manufaktúrákat, és a tornákon való részvételhez tagsági viszony kellett.

Az angol királyok közül már V. Henrik (1413 – 1422) is bizonyosan teniszezett, de a híresen takarékos VII. Henrik (1485 – 1509) is több pályát építtetett a kastélyaiban, miután egy alkalommal örömét lelte egy teniszpartiban. Fiáról, VIII. Henrikről (1509 – 1547) azonban mindenki tudta, hogy szenvedélyes játékos volt.

Hampton Courtban teniszpályát építtetett magának, és a második felesége, Boleyn Anna is őt figyelte a pálya széléről, amikor letartóztatták, a kivégzésének a híre pedig ugyancsak egy teniszmeccs közben érte a királyt.

1522-ben egy uralkodói páros meccsre is sor került, amikor V. Károly német-római császárral együtt játszott egy diplomáciai találkozó során. Miután a királyok kedvelt szórakozásává vált a tenisz, előbb az arisztokraták, majd mások is elkezdték követni őket, így széles körben elterjedt a játék egész Európában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Francia királyok hobbijából angol urak szórakozásává vált az évszázadok alatt a tenisz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra