Múlt-kor.hu

Folytatódik a metáltörténelem: ma a 2014-es év legjobb rockzenei albumára lehet szavazni

Folytatódik a metáltörténelem: ma a 2014-es év legjobb rockzenei albumára lehet szavazni

2021. április 7. 12:51

A Rocker Rádió a tavaly márciusi lezárások idején nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 7-én a 2014-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, április 7-én 2014 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Maximum Overload címmel 2014. augusztus közepén jelent meg a kínai származású csodagitáros, Herman Li által irányított Dragonforce hatodik nagylemeze. A tíz tételes korongon a saját szerzemények mellett helyet kapott egy Johnny Cash-feldolgozás is, a Ring of Fire. A lemez egyik kiemelkedő pillanata a City of Gold, amelynek gitártémái, valamint szólója, a Five Finger Death Punch a gitáros, Zoli Bathory yachtján lett rögzítve.

Megjelenésének hetében a Mahasz-lista élén nyitott, mára pedig hatszoros platinalemez lett a Tankcsapda sorrendben tizenharmadik stúdióalbuma, a 2014-es Urai vagyunk a helyzetnek. A lemez egyik tételében, a Koponyák és csontvázakban vendégénekesként felbukkan az Ektomorf frontembere, Farkas Zotya is, míg a kislemezen is kiadott Köpök rátok videoklipjét Lukácsék egy nem éppen hétköznapi helyszínen, a százhalombattai kőolajfinomítóban forgatták.

Egy igazi underground metal szupergroupnak is nevezhetjük a Killer Be Killed-projektet, hiszen olyan tagok alkották a csapatot, mint Max Cavalera, illetve Greg Puciato, a The Dillinger Escape Plan frontembere. A formáció bemutatkozó nagylemeze 2014-ben jelent meg a Nuclear Blast gondozásában. A zenekar nevét viselő korong szerzeményeit így jellemezte az egyik zenész, Max Cavalera: „Az album egyfajta izgalmas keveréke a kemény a gyors, valamint a melodikus témáknak.”

Jelentős változáson esett át a Sabaton felállása nem sokkal nyolcadik nagylemezük, a Heroes megjelenése előtt. A 2014 májusában kiadott korong dalait már három új zenésszel kiegészülve rögzítette a két őstag: a frontember, Joakim Brodén, valamint a basszer, Per Sundström. Az albumnak egyébként van magyar kötődése is, hiszen a borítót a Bornholmből is ismert Sallai Péter készítette. A lemez felvezető videóját, a To Hell and Backet eddig több mint 5 millió alkalommal tekintették meg a kiadó hivatalos Youtube-csatornáján.

2014. június 27-én került az üzletekbe a hardcore veterán, Madball nyolcadik stúdióalbuma, a Hardcore Lives. A bónusztrackekkel 36 percesre hizlalt anyagon különleges vendégként felbukkant a színtér egyik komoly szereplője, a Terror frontembereként ismert Scott Vogel, de énekesi kvalitását megcsillantotta a stúdióban a többszörös világbajnok pankrátor, CM Punk is. A hivatalos zenekari promófotókat pedig a Lamb of God éléről ismerős Randy Blythe készítette.

Mivel a korongra felkerültek az új szerzemények angol nyelvű változatai is, így összesen tizennyolc tételt tartalmazott a gót rocker, Nevergreen tizenharmadik nagylemeze, a Vendetta. A 2014-ben kiadott albumot elég jól fogadták a rajongók, hiszen már a nyitó héten felkerült a Mahasz Top 10-es listájára. A Nevergreentől nem szokatlan módon a korongon egy feldolgozás is helyet kapott a saját dalok mellett. Ezúttal az Eurythmics Sweet Dreamjét „sohazöldesítették” Bob Macuráék.

Rengeteg dolog, pozitív, és negatív egyaránt történt a Behemoth frontembere, Nergal életében 2014-es albumuk, a The Satanist megjelenését megelőző években. Hazájában gyakorlatilag celebstátuszba került, majd a leukémiával is meg kellett küzdenie. A nagylemezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta a német Metal Hammernek: „Olyan volt az egész folyamat, mint egy ember, egy művész újjászületése. Mélyen legbelül ott volt bennem a tűz, csak ki kellett szabadítani.”

Komoly szerepe volt abban az Iron Maiden-bőgős Steve Harris lányának, Laurennek, hogy a veterán metal harcosok, a Judas Priest tagjai Richie Faulkner személyében ráakadtak új gitárosukra. A nem sokkal korábban távozott K. K. Downing helyét komoly bonyodalmak után átvevő Faulkner bemutatkozására végül a csapat tizenhetedik, 2014-ben kiadott nagylemezén a Redeemer of Souls-on került sor. A lemezre felkerült dalok meglehetősen jól sikerültek, hiszen a  tizenhárom szerzemény közül öt még 2019-ben állandó szereplője volt a banda koncertprogramjának.

Alig néhány hónappal 2014-es albumának megjelenése előtt váltott frontembert a Bay Area-i thrash legenda, az Exodus. Így a Blood in, Blood out című anyagot már a csapatot korábban is erősítő Steve Zetro Souza énekelte fel. A korong fogadtatása nem volt egyértelműen pozitív. Ahogy azt egy kritikus találóan megfogalmazta: A világ thrash zenekarainak 99 százaléka a két kezét összetenné, ha valaha tudna írni egy ilyen lemezt, Gary Holtéktól azonban kissé kevés a mostani teljesítmény.

A néhány évvel korábban elhunyt alapító basszusgitárosuk, Paul Gray emlékének szentelte ötödik nagylemezét, a 2014-es 5: The Gray Chaptert a Slipknot. Az albumról viszont egy másik őstag játéka is hiányzott. A csapat néhány hónappal korábban viharos körülmények között vált meg dobosától, Joey Jordisontól. A háttérben zajló események ellenére a korong nem szerepelt annyira rosszul, hiszen két Grammy-jelölést is kapott, Magyarországon pedig összejött a csapatnak egy aranylemez.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Folytatódik a metáltörténelem: ma a 2014-es év legjobb rockzenei albumára lehet szavazni

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra