Múlt-kor.hu

Festett pólyával fedett múmiákat találtak egy dahsúri piramisban

2018. november 29. 14:53 MTI

Az ókori Egyiptomból származó nyolc szarkofágot találtak, bennük múmiákkal Kairótól délre egy dahsúri piramisban - közölte szerdán a régészeti minisztérium.

Az augusztusban kezdődött ásatási munkák révén „nyolc mészkő szarkofágot tartalmazó sírt tárhattunk fel, bennünk múmiákkal” - tette hozzá Musztafa Vaziri, a legfelső régészeti tanács főtitkára. A nyolc szarkofágra II. Amenemhat fáraó piramisában bukkantak rá, és a késői korból (Kr. e. 700-300) származnak a minisztérium szerint.

A megtalált múmiákat ember formájú, festett pólya fedi - közölte Musztafa Vaziri, hozzátéve, hogy három jó állapotban őrződött meg. A minisztérium szerint a múmiákat rövidesen kiállítják a Hurghada és Sarm-es-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyeken megnyitandó múzeumokban.

2015 októberében a hatóságok Scan Pyramids néven nagyszabású kezdeményezést indítottak, amelynek célja egyebek mellett a gízai és dahsúri piramisok titkos kamráinak feltárása, illetve építésük rejtélyének a megismerése volt. 2017 áprilisában a dahsúri temetkezési helyen végzett feltárásoknak köszönhetően a régészek 3700 éves piramist fedeztek fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Festett pólyával fedett múmiákat találtak egy dahsúri piramisban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra