Múlt-kor.hu

Fémrúddal rongálta meg egy részeg férfi a világhíres Repin-festményt

2018. május 28. 11:37 MTI

Megrongálta egy látogató Ilja Repin világhírű festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban. Az intézmény szombati tájékoztatása szerint a Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című alkotásban súlyos károk keletkeztek.

A látogató előző este, nem sokkal zárás előtt egy olyan fémoszloppal esett neki a festménynek, amely amúgy az érdeklődők biztonságos távolságban tartására szolgál a művektől. Az ámokfutó betörte a védőüveget, a vászon három helyen felszakadt. Szerencsés véletlen, hogy a festmény legértékesebb része, a cár és a cárevics arcának és kezeinek ábrázolása nem szenvedett károkat - közölte a múzeum.

A tettest őrizetbe vették. A rendőrség szerint a férfi azt mondta, „előzőleg felöntött a garatra”. Tettének okairól egyelőre nincsenek információk, akár három év börtönt is kaphat.

Az 1885-ös olajfestmény a Tretyjakov Galériában lévő legjelentősebb műalkotások közé tartozik. Retteget Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját. Az uralkodó tekintetében gyötrelem és borzalom tükröződik.

Az 1844 és 1930 között élt Ilja Repin az orosz realizmus egyik kiemelkedőbb portréfestője volt. Pavel Tretyjakov mecénás 1885-ben tett szert a festményre. A hagyatékából létrejött múzeum őrzi az orosz művészet legnagyobb gyűjteményét.

A megrongált festményt restaurálni fogják. Nem ez az első alkalom, hogy kár érte, 1913-ban egy férfi háromszor belehasított egy késsel a vászonba. 1927 óta üveg védi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fémrúddal rongálta meg egy részeg férfi a világhíres Repin-festményt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra