Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltalálók, akik a saját találmányuk áldozataivá váltak II.

2014. november 24. 12:34

A kézzel hajtott tengeralattjáró gyomrában

Horace Lawson Hunley az 1850-es évek elején egy félelmetes fegyvert álmodott meg, egy tenger alatt közlekedő szerkezetet, amely a víz alól támadhatja meg az ellenséges hajókat. A később H. L. Hunley névre keresztelt vízi jármű ugyan nem a legelső tengeralattjáró volt (már a 17. századtól kezdve folytak kísérletek a tenger mélyének meghódítására), azonban beírta magát a hadtörténet nagy könyvébe, ugyanis ez lett az első, amely elsüllyesztett egy hajót. Ezt azonban a felfedező már nem élhette meg.

A később a konföderációs hadsereg kötelékébe álló H. L. Hunley-t nem kevesebb mint 11 évig toldozták-foldozták egy dél-karoliniai műhelyben. A bálnára hajazó, kúpos orrban és farban végződő, 1240 tonnás jármű alapját egy henger alakú, vasból készült gőzkazán adta. Miután sikeresen tesztelték a Mobile folyón, 1863 augusztusában Charlestonba szállították. A Hunley megépítését követően felébredt a konföderációs hadvezetés reménye, hogy esetleg sikerül áttörni a gyilkos tengeri blokádot.

Horace Lawson Hunley és tengeralattjárója

Nem sokkal a második tesztelés kezdete után a kilencfős legénységből öten vízbe fulladtak, amikor a kormányos a hajót véletlenül a merülési fokozatba állította, pedig a nyílások még nem voltak bezárva. A tengeralattjárót még sikerült megmenteni, azonban kevesebb mint két hónappal később egy újabb teszt során már nyolc főt, közte a feltalálót is a hullámsírba vitte.

A tengeralattjárót még egyszer felhúzták a folyó fenekéről. 1863 novemberében George Dixon hadnagy - bár pontosan ismerte az előzményeket - elvállalta a parancsnokságot, s önkénteseket toborzott. 1864. február 17-ének tiszta, de hűvös éjjelén a charlestoni kikötőben állomásozó, uniós USS Housatonic csatahajó fedélzetén álló őr észlelte a veszélyt, azonban az ágyúkat már nem volt idő beállítani. A Hunley orrára szerelt 4,8 méteres dárdaszerű rúd, és a végére erősített robbanóanyag nagy lyukat ütött a hajó jobb oldalán. A 62 kilogrammnyi puskaport tartalmazó robbanótöltet hatalmasat robbant, s a Housatonic perceken belül megtelt vízzel, majd elsüllyedt.

A hajón 155 fős személyzet tartózkodott, nagy részük a mentőcsónakok segítségével időben meg tudott menekülni, azonban közülük öten életüket vesztették. Nem kellett sokáig várniuk, a csónakokban ugyanis nemsokára megérkezett egy újabb uniós hadihajó, amely felvette a hajótörötteket. A történet vége azonban érdekes fordulatot vett, ugyanis a Hunley sohasem tért vissza a kikötőbe. Hogy hová tűnt, egészen 1995-ig rejtély maradt, ekkor fedezték fel a roncsot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltalálók, akik a saját találmányuk áldozataivá váltak II.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra