Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Felbontottak egy csaknem 100 éves pezsgőt Paul Bocuse sztárséf hagyatékából

Felbontottak egy csaknem 100 éves pezsgőt Paul Bocuse sztárséf hagyatékából

2023. február 27. 11:29 MTI

A Ruinart francia pezsgőgyárban csütörtökön felbontották a márka legrégebbi ismert évjáratú – 1926-ban készült – pezsgőjét, amely Paul Bocuse francia sztárséf pincéjéből került elő.

<

Maxime Valery, a lyoni agglomerációban található Collonges-au-Mont-d'Or Paul Bocuse-ről elnevezett éttermének vezető borszakértője 2021-ben a teljes borkészletet leltározta, ekkor bukkant a szúette ládákban heverő palackokra.

Az 1926-os évjáratú címkét látva nem akart hinni a szemének.

Óvatosan megtisztította a fekete portól és nedvességtől a palackokat, amelyeket a néhai mesterszakácsnak az étteremmel szomszédos háza – hajdanán a közeli Saône folyó által is elöntött – pincéjében talált.

A borszakértő értesítette a Ruinart házat, amely hitelesítette a palackokat. Valóságos kincset jelentett ez a honlapja szerint 1729-ben alapított, legrégibb pezsgőgyár számára, amelynek pincéjét a náci megszállás alatt kiürítették, megfosztva a céget az örökségétől.

„Ez a ház első évjárata” – hangsúlyozta Frédéric Panaiotis, a Ruinart pincemestere, amikor kinyitotta a 18 megtalált értékes palack egyikét.

1926-ban született a lyoni sztárséf is, aki előszeretettel gyűjtötte az akkori évjáratú nemes italokat.

A pincészet jegyzetei szerint az 1926-os évben jó volt a termés, a borok „kellőképpen elegánsak” voltak „különösebb feljavítás nélkül”.

Az évek során az ital pezsgése szinte teljesen eltűnt.

Három palack a Bocuse étterem tulajdonában marad, a 14 másikat a pezsgőgyár pincéibe szállítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felbontottak egy csaknem 100 éves pezsgőt Paul Bocuse sztárséf hagyatékából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra