Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felavatták Munkácsy Mihály bronzszobrát Békéscsabán

2021. november 16. 13:36 MTI

Leleplezték Boros Péter képzőművész Munkácsy Mihályról készített egészalakos bronzszobrát csütörtök délután a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum előtt.

Az alkotás az épülő Munkácsy-negyedbe tervezett öt, a festőfejedelem által ihletett szobor közül az első. Szarvas Péter polgármester a szobor leleplezése előtt elmondta, Munkácsy Mihály ma is Békéscsaba egyik leghíresebb személyisége.

Emlékeztett arra, hogy öt-hat éve született meg a Munkácsy kulturális negyed gondolata, ennek részeként újították fel a múzeumot, az állandó tárlatait; hidakat újítanak fel; most rendezik be a megújuló Munkácsy emlékház tárlatát; épül a bábszínház.

„De Munkácsyt a közterületeken is szerettük volna megidézni” – mondta, kiemelve, hogy ezért állítanak öt, a festőfejedelmet és munkásságát idéző szobrot.

Miklya Gábor készíti bronzból az egész alakos Ásító inast; Prisztavok Tibor a Rőzsehordó nő festmény alapján megálmodott Rőzsehordó elnevezésű alkotást. Az Omaszta-parkba helyezik el a Délután a parkban című festményen látható napernyős nőalak szobrát; az ötödik alkotásra - amely a bábszínház kertjébe kerül majd - most írták ki az országos pályázatot - mondta a városvezető az MTI-nek.

A hárommilliárd forintból létrejövő békéscsabai Munkácsy-negyed 2022 végére, 2023 elejére készül el – tette hozzá.

A múzeumba vezető lépcsőn álló szobor azért lett grandiózus, mert úgy tanulták, az életnagyságúnál egy negyeddel nagyobb méretben kell ábrázolni az embereket, ha egész alakos alkotásokról van szó. Munkácsy Mihály pedig nagyjából 185 centiméter magas volt, ezt kellett tehát 25 százalékkal megnövelni, erre jött pluszban a tíz centiméteres talapzat, valamint a cilinder magassága – nyilatkozta a műről az alkotó.

Boros Péter több köztéri alkotással büszkélkedhet országszerte. A Pancho Arénánál neki köszönhetően jelennek meg az Aranycsapat legendás játékosainak portréi, valamint a neves építész, Makovecz Imre.

Az MTK-stadion előtt, a Hungária körúton látható a Sándor Károlyt ábrázoló szobra. Az ő nevéhez kötődik Jantyik Mátyás békési mellszobra, valamint ő készítette el a békés-tarhosi zenepavilonhoz Gulyás György mellszobrát.

A Munkácsy Mihály Múzeum kertjében továbbra is megmarad a Borsos Miklós szobrászművész által 1958-ban alkotott Munkácsy-mellszobor. A békési megyeszékhely bruttó 48 millió forintot kapott a szobrok elkészíttetésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felavatták Munkácsy Mihály bronzszobrát Békéscsabán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra